Inedite de la perioada Razboiului Rece, noile sanctiuni occidentale impotriva Moscovei vizeaza sectoare vitale ale Rusiei - finantele si energia - cu repercusiuni pe termen lung dureroase pentru o economie in pierdere de viteza, scrie AFP.

Acest noi masuri vin ca un dus rece: exodul investitorilor ingrijorati de urmarile anexarii Crimeei, in martie, se estompase, permitand guvernului sa afirme ca recesiunea va fi evitata iar cresterea ar putea atinge 1% pe ansamblul anului, fata de estimarea anterioara de 0,5%.

Analistii spun ca, daca pe termen scurt consecintele nu vor fi spectaculoase, efectele pe termen lung se anunta dificile, cu atat mai mult cu cat economia Rusiei se confrunta cu probleme inca dinainte de inceperea crizei, pe fondul dificultatilor de a atrage investitori si din cauza imbatranirii populatiei.

Sectorul financiar, lovit in plin

Sectorul financiar este marele perdant, odata cu limitarea accesului bancilor publice rusesti la pietele europene de capital.

Statele Unite au adaugat numarul doi al sectorului VTB si filiala sa Banca Moscivei, precum si Banca Agricola Rusa, pe lista neagra pe care figurau deja Gazprombank si banca de dezvoltare VEB, private astfel de finantari pe termen lung pe puternicele piete americane.

"Sfaristul, sau cel putin puternica reducere a accesului la credite ieftine este foarte imporant pentru Rusia", avertizeaza Igor Nikolaev, de la centrul de analiza FBK, care cifreaza la 700 miliarde de dolari datoria intreprinderilor de refinantat pe termen scurt.

Aceste credite cu dobanzi reduse "sunt indispensabile pentru investitori. Inlocuirea lor cu imprumuturi pe pietele interne nu este posibila, deoarece costa foarte mult", adauga el. "Toate acestea vor antrena economia noastra in recesiune".

Bancile publice precum VTB, dar si numarul unu Sberbank, care nu este vizata direct pentru moment, domina sectorul si alimenteaza cresterea cu creditele pentru intreprinderi si persoane fizice. Alaturi de banca de investitii VEB, contribuie la finantarea marilor proiecte de infrastructura, cum a fost cazul Jocurilor Olimpice de la Soci. Banca centrala a promis ca va oferi sprijin in caz de nevoie.

Ambitiile in sectorul energetic, sub semnul intrebarii

Washingtonul alesese deja sa vizeze direct gigantul petrolier Rosneft si numarul doi in gaze, Novatek. Bruxellesul a interzis exporturile in Rusia a tehnologiilor sensibile in domeniul energiei.

Or, Rusia, unde hidrocarburile reprezinta doua treimi din exporturi, este confruntata in prezent cu o stagnare a productiei petroliere, dupa ce a ajuns numarul unu mondial plasand pe piete zacaminte mostenite din perioada sovietica.

Rosneft si Novatek, chiar daca se orienteaza tot mai mult spre partenerii asiatici, si-au multiplicat parteneriatele cu actori majori occidentali pentru a dezvolta noi proiecte, atragand finantari si noi tehnologii pentru resurse dificil de exploatat.

"Moscova mizeaza pe o crestere a productiei si a vanzarilor de petrol si gaz neconventional din formatiuni de sist, productie offshore, in special in Arctica, si dezvoltarea gazului natural lichefiat. Aceste resurse depind toate de tehnologii, capitaluri si konw-how provenite din strainatate, fara de care cresterea economica a tarii este pusa sub semnul intrebarii", concluzioneaza analistii de la Citi.

La jumatatea lui iulie, agentia Moody's avertizase ca sanctiunile americane ar putea provoca dificultati pentru noile proiecte ale Rosneft si Novatek, in special proiectul gazifer Yamal unde francezii de la Total sunt parteneri.

UE este primul partener comercial al Rusiei iar schimburile comerciale au ajuns la 326 miliarde euro anul trecut. Dincolo de embargoul asupra armamentului, degradarea relatiilor nu este un semn de bun augur pentru cooperare. Rusia s-a grabit sa anunte restrictii la importurile de fructe si legume din Polonia, considerate de majoritatea expertilor drept masuri de retorsiune care ar putea anunta altele.

Semn al ingrijorarii mediului de afaceri, Association of European Businesses, care regrupeaza majoritatea societatilor occidentale prezente in Rusia, a anuntat ca "regreta profund" noile sanctiuni.