Hotelierii ar putea beneficia de o serie de facilitati fiscale, printre care reducerea impozitului pe profit si a contributiilor sociale, si ar putea primi garantii de stat pentru credite de investitii, potrivit unui proiect al Departamentului pentru IMM si Turism, aflat in dezbatere, scrie Mediafax.

In plus, proiectul, aflat in dezbatere publica si pe circuitul de avizare la mai multe institutii publice, prevede si reducerea taxei aferente licentei de organizare a jocurilor de noroc si a taxei anuale aferente autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc.

Potrivit Departamentului pentru IMM si Turism, facilitatile fiscale ar urma sa stimuleze investitiile in turism, contribuind astfel la cresterea numarului locurilor de cazare, la diversificarea serviciilor de agrement, care ar extinde sezonul, avand ca efecte cresterea numarului de turisti, ocuparea fortei de munca si cresterea consumului.

Totodata, bugetul de stat va creste, prin majorarea contributiilor sociale rezultate din locurile de munca nou create si cresterea incasarilor.

Ajutorul de stat vine in contextul in care oficialii din turism au constatat ca un deficit de competitivitate pe care il au structurile hoteliere si de agrement romanesti fata de structurile din celelalte state UE, in special, si fata de cele de la nivel global, in general.

Perioada de derulare a schemei pentru obtinerea facilitatilor fiscale ar urma sa inceapa la data aparitiei proiectului in Monitorul Oficial si se incheie la sfarsitul anului 2020, in limita bugetului anual alocat schemei.

Infrastructura turistica sau de agrement finantata trebuie sa fie functionala si sa opereze pentru o perioada de cel putin 5 ani de la data finalizarii proiectului, in cazul intreprinderilor mari, si de 3 ani, in cazul IMM-urilor.