Romania va avea o crestere economica de 2% in anul 2014, potrivit Prognozei de toamna emise marti de Comisia Europeana, care revizuieste in jos estimarile precedente pentru tara noastra, ca urmare a scaderii investitiilor. Pe 5 mai, in Prognoza de primavara, Comisia Europeana estima ca Romania va avea o crestere a produsului intern brut de 2,5% in anul 2014.

Prognoza de toamna 2014-principalii indicatori pentru economia RomanieiFoto: Comisia Europeana

Si pentru anul 2015, Comisia a revizuit in jos prognza de crestere economica pentru Romania: 2,4% in noua estimare, fata de 2,6% in prognoza emisa in primavara.

"Scaderea investitiilor cantareste in economia anului 2014", titreaza Comisia Europeana analiza dedicata Romaniei.

In prima jumatate a anului 2014, "consumul privat si exporturile nete au fost principalele motoare ale cresterii economice, in timp ce investitiile au continuat sa contribuie negativ (formarea bruta de capital fix a scazut cu 11,1% de la an la an, in prima jumatate a anului 2014). Ca rezultat, cresterea PIB in anul 2014 este proiectata la 2%", noteaza Comisia Europeana.

Executivul comunitar se asteapta, insa, ca in a doua jumatate a anului 2014 investitiile sa reinceapa sa creasca, sustinute atat mediul privat, cat si de investitiile publice.

De asemenea, crestere economica va fi sustinuta de o majorare a consumului populatiei, ca urmare a cresterii increderii si a veniturilor.

Consum vs. investitii - contributia lor la cresterea PIB-ului Romaniei (Sursa: Comisia Europeana)

In context, Bruxelles-ul mai arata ca in prima jumatate a anului 2014 Romania a cunoscut o crestere a exporturilor de marfuri, depasind asteptarile, cu 12,8%, in timp ce importurile au crescut cu 10,6%.

In schimb, in a doua jumatate a anului, Comisia se asteapta ca avansul exporturilor tarii sa se estompeze, urmand ca in 2015-2016 Romania sa treaca pe scadere in acest domeniu.

documente

Prognoza toamna 2014

(4 Nov 2014) PDF, 10MB

In acelasi timp, cresterea importurilor va depasi avansul exporturilor, din cauza cererii interne, a mai avertizat CE.

In privinta cresterii economice bazate pe consumul intern, Comisia Europeana arata ca in Romania consumul intern ar putea fi stimulat de "derapajele fiscale" legate de alegerile prezidentiale din acest an.

Alti indicatori si riscurile asociate:

  • Deficitul bugetar: este proiectat sa scada la 2,1% din PIB in anul 2014, de la 2,2% cat a fost in 2013. In anul 2015, deficitul bugetar este proiectat sa creasca la 2,8% din PIB. Comisia precizeaza, insa, ca pana la realizarea Prognozei de toamna, Guvernul Romaniei nu a transmis un proiect d ebuget pe anul 2015.
  • Veniturile bugetare: in anul 2014, cresterea stirbita a colectarii TVA si scaderea contributiilor la asigurariel sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale pe ultimele 3 luni sunt  contrabalansate de cresterea accizei la carburanti si largirea bazei de impozitare a proprietatilor. Prognoza ia in calcul aplicarea scaderii CAS cu 5% si in anul 2015, fapt care ar conduce la scaderi nete de 0,8% din PIB pe partea d evenituri. Pierderi suplimentare de 0,1% din PIB procentuale ar urma sa apara in bugetul anului 2015 ca uramre a reducerii taxei pe constructiile speciale cu 0,5 puncte, mai arata CE.
  • Cheltuielile bugetare: Pentru anul 2014, Comisia remarca faptul ca investitiile din fonduri europene au fost "semnificativ sub asteptari", dar se asteapta ca aceastea sa creasca in ultimele 3 luni ale anului. Pe anul 2015, cheltuielile bugetare vor scadea oarecum si pe seama diminuarii investitiilor de stat.
  • Riscurile asupra economiei includ o deteriorare prelungita a situatiei geo-politice din zona Romaniei (cu referire, probabil, la Ucraina, in primul rand) si reducerea gradului de creditare  a persoanelor fizice si a institutiilor financiare.
  • "Piata muncii ramane slaba", mai noteaza Comisia Europeana. In prima jumatate a anului 2014, rata de ocupare a fortei de munca a continuat sa scada cu 1% de la an la an. Pentru intregul an 2014, rata de ocupare a fortei de munca este asteptata sa ramana marginal sub nivelul din anul 2013. Rata somajului a scazut de la 7,3% in decembrie 2013 la 7% in iulie 2014 si se prognozeaza ca se va stabiliza.
  • Inflatia se afla in scadere in anul 2014, ajungand la un minimum record in luna iulie (indicele armonizat al preturilor de consum a fost de 0,9% de la un an la altul), dar a crescut marginal in lunile recente. Inflatia este prognozata la o medie de 1,5% pe intregul an 2014, insa in 2015 ar urma sa creasca la o medie de 2,1%, iar in 2016 la 2,7%, ca urmare a cresterii consumului intern.

Economia UE: Locurile de munca se creeaza greu

La nivelul intregii Uniuni Europene, ritmul de creare a locurilor de munca a fost moderat, iar ratele somajului au scazut usor de la niveluri ridicate, noteaza Comisia Europeana in prognoza de toamna.

Intrucat se asteapta ca procesul de crestere economica sa cunoasca treptat o dinamica tot mai importanta, spre sfarsitul perioadei de prognozare ar trebui sa aiba loc ameliorari mai consistente pe piata muncii, estimeaza CE.

In 2016, rata somajului ar urma sa scada la 9,5 % in UE si la 10,8 % in zona euro.

Previziunile de toamna ale Comisiei Europene indica pentru restul anului 2014 o crestere economica redusa, atat in UE, cat si in zona euro.

Pentru anul 2014 in ansamblu, cresterea reala a PIB-ului va atinge, potrivit estimarilor, 1,3 % in UE si 0,8 % in zona euro. Cresterea ar urma sa se accelereze usor in cursul anului 2015, atingand 1,5 %, respectiv 1,1 %, pe fondul imbunatatirii cererii externe si interne.

In 2016 se asteapta o intensificare a activitatii economice pana la 2,0 %, respectiv 1,7 %, datorita consolidarii sectorului financiar (in urma amplei evaluari efectuate de Banca Centrala Europeana si a progreselor inregistrate in realizarea uniunii bancare), precum si datorita recentelor reforme structurale care incep sa dea roade

Redresarea economica inceputa in cel de-al doilea trimestru al anului 2013 este inca fragila, iar relansarea economica este inca slaba in multe state membre, arata Comisia.

Increderea se situeaza la un nivel mai scazut decat in primavara, reflectand riscurile geopolitice tot mai importante si perspectivele economice mai putin favorabile existente la nivel mondial. In ciuda conditiilor financiare favorabile, redresarea economica din 2015 va fi lenta.

Aceasta situatie reflecta diminuarea progresiva a efectelor crizei, cu o rata inca ridicata a somajului, cu un nivel important al datoriei si cu o rata scazuta de utilizare a capacitatii.

In privinta deficitelor publice generale, executivul european estimeaza ca reducerea acestora va continua.

Ponderea deficitului in PIB ar urma sa descreasca si mai mult anul acesta atat in UE, cat si in zona euro, desi intr-un ritm mai lent decat in 2013, ajungand la 3,0%, respectiv la 2,6%. Se preconizeaza ca deficitele publice vor continua sa scada in urmatorii doi ani datorita consolidarii activitatii economice.

Orientarea politicii bugetare se estimeaza a fi aproape neutra in 2014 si 2015. Se estimeaza ca ponderea datoriei in PIB va atinge un nivel maxim anul viitor atat in UE cat si la nivelul zonei euro, ajungand la 88,3%, respectiv 94,8 % (in conformitate cu definitia sistemului european de conturi 2010), mai arata Comisia Europeana.