Ministrul pentru Buget, Darius Valcov, a declarat luni ca spera ca bugetul pentru anul 2015 sa fie finalizat pana in 19 decembrie si a precizat ca acesta ar putea contine unele masuri de relansare fiscala, una dintre variante fiind inclusiv reducerea TVA.

Darius ValcovFoto: Senatul Romaniei

Acesta a fost intrebat de ziaristi, la Palatul Parlamentului, cum va acoperi guvernul lipsa de venituri generata de reducerea CAS cu cinci puncte procentuale. "Datorita conformarii si gradului colectare mai bun preconizam ca vom putea sa facem fata", a spus Valcov, adaugand ca "ne gandim la unele masuri suplimentare de relansare fiscala".

Intrebat daca este vorba despre reducerea TVA, ministrul a raspuns: "Putem sa ne gandim la asta".

Ziaristii l-au intrebat daca este vorba despre reducerea TVA doar pentru unele produse, cum a fost cazul painii, sau se are in vedere o reducere generala a TVA. "E una dintre variante", s-a marginit Darius Valcov sa raspunda.

"In urma negocierilor cu FMI e posibil sa ne gandim si la anumite produse, dar si la general", a adaugat el.

In orice caz, in 2015 "nu va fi nicio crestere de taxe si impozite", a sustinut ministrul.

In prezent, discutiile legate de buget au fost finalizate pentru "80% din ministere" iar "vineri stabilim la nivel guvernamental cu ce propunere de buget ne ducem in dezbatere", respectiv in fata Parlamentului, a continuat el, exprimandu-si speranta ca aprobarea acestuia ar putea avea loc pana in 19 decembrie.

Investitiile din fonduri europene vor fi o prioritate in 2015, cand guvernul sper sa dubleze suma alocata cofinantarilor, a aratat el.

Darius Valcov a mai spus ca in proiectul de buget este inclusa majorarea salariilor profesorilor, cu 5% de la 1 martie si cu 5% din 1 septembrie.