Rusia se asteapta sa intre in recesiune in 2015, in urma sanctiunilor economice occidentale si a caderii cotatiei petrolului, care stimuleaza inflatia si devalorizeaza masiv rubla, fara speranta unei imbunatatiri a situatiei la orizont, scrie AFP.

Dupa anii de crestere sub presedintia lui Vladimir Putine, cu exceptia crizei din 2008, Rusia se afla in fata unui viitor mult mai sumbru din punct de vedere economic, in ciuda declaratiilor linistitoare ale Kremlinului.

Dupa o zi in care rubla s-a prabusit brutal fata de dolar si de euro, ministerul rus al Dezvoltarii economice a prezentat previziunile pentru anul 2015: toti indicatorii sunt in scadere.

In conditiile in care guvernul miza pe o crestere a produsului intern brut (PIB) de 1,2%, acum se profileaza umbra recesiunii, cu o crestere negativa de -0,8% potrivit ultimelor previziuni.

Pentru 2014, ministerul spera sa se atinga 0,6%, fata de estimarea precedenta de 0,5%, cu o crestere in ultimul trimestru care ar trebui, potrivit ministrului adjunct al Economiei, Alexei Vedev, "fie nula, fie in usoara scadere".

"O crestere de 1-2% ar putea sa revina in 2016-2017, dar nu e destul pentru dezvoltarea economiei, va fi stagnare", avertizeaza Anvar Amirov, analist pentru societatea EPPA.

Rubla, in cadere libera

La anuntul acestor indicatori, pietele au reactionat imediat: rubla a pierdut 89 de copeici in fata dolarului si 85 in fata euro, in circa zece minute.

La 13,30 GMT, moneda rusa atingea un nou record de slabiciune fata de dolari, cu o cotatie de 53,32 ruble pentru bancnota verde, fata de 53,29 in ziua precedenta. Si fata de moneda europeana rubla se apropia de minimul istoric atins luni, de 66,76 ruble pentru un euro.

In total, de la inceputul anului, rubla s-a prabusit cu peste 40% fata de euro si cu peste 60% fata de dolar.

Caderea s-a accelerat dupa decizia Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC) de a mentine nivelul productiei, in ciuda unei oferte abundente.

Fuga masiva de capitaluri

Dar criza economica cu care se confrunta Rusia nu poate fi redusa la simplul factor petrolier, subliniaza Alexei Vedev.

"Economia rusa este expusa la trei tipuri de crize, sau de elemente de instabilitate: structurale, speculative sau geopolitice. Drept urmare, ar fi simplist sa gandim ca economia rusa se contracta doar din cauza pretului petrolului", spune acesta.

Economia rusa se confrunta si cu alte provocari, precum impactul sanctiunilor decise de Uniunea Europeana si de Statele Unite impotriva Moscovei, acuzata ca sustine estul separatist al Ucrainei.

Aceste sanctiuni, care afecteaza chiar centrul finantelor rusesti, "ar urma sa se mentina in cursul anului 2015", afectand cresterea, noteaza Vedev.

"Aceasta inseamna ca majoritatea bancilor si societatilor rusesti nu vor putea sa aiba acces la capitalurile pietelor mondiale", explica ministerul Economiei, in raportul sau.

O alta cauza este fuga masiva de capitaluri, care ar urma sa ajunga in total la 125 miliarde dolari in 2014, urmand sa se reduca la 90 de miliarde anul viitor, potrivit ministerului.

Populatia rusa va trebui sa aiba de a face cu o inflatie puternica, care ar urma sa ajunga la 9% in 2014 si 10% in primul semestru din 2015.

Produsele importate cunosc cea mai mare crestere, asa cum a fost cazul produselor grupului american Apple care au crescut saptamana trecuta dintr-o singura lovitura cu pana la 25%. Presa rusa scrie ca biletele de avion ar urma sa se scumpeasca cu peste 12%.

"Cum vor influenta acesti factori politica economica a guvernului? O vom afla joi, cand prioritatile vor fi fixate in discursul lui Vladimir Putin", in fata Parlamentului, spune Amirov.

"Dar, daca nu se va schimba presedintele in 2018, nu va exista o schimbare radicala de strategie economica", afirma acesta.