Presedintele-director general al celei mai mari banci rusesti, Sberbank, a declarat joi ca sectorul bancar din Rusia se confrunta cu mari probleme de lichiditate si a avertizat ca nu se vor gasi atat de usor bani in Asia pentru companiile ruse, relateaza agentia de stiri economice Prime, citata de The Moscow Times.

"Avem o masiva dislocare de capital lichid si deja 13% din finantele sectorului bancar reprezinta alocarile de la Banca Centrala", a declarat German Gref la o conferinta din Moscova. Banca Centrala a Rusiei ofera imprumuturi pe termen scurt institutiilor financiare ca parte a politicii sale monetare.

Gref a adaugat ca problemele cu lichiditatile fac ca bancilor sa le fie mai greu, daca nu chiar imposibil, sa finanteze proiecte pe termen lung, in special cele legate de infrastructura si transport.

Sistemul financiar din Rusia a fost pus sub o puternica presiune de economia in scadere si sanctiunile occidentale impuse Moscovei, care au taiat accesul la pietele de capital din SUA si UE.

In timp ce deteriorarea relatiilor cu Occidentul a alimentat speculatii potrivit carora companiile ruse ar putea obtine bani pe pietele asiatice, multi au avertizat ca o astfel de schimbare nu poate fi realizata rapid.

Gref a declarat joi ca a calatorit in ultimele luni in majoritatea capitalelor importante din Asia, impreuna cu seful Fondului Rus pentru Investitii Directe (RDIF), Kirill Dmitriev, in cautare de finantari.

"Vreau sa spun ca nu exista o lista lunga cu cei care doresc sa stea la coada pentru a investi in tara noastra. Noi suntem cei care stam la coada pentru bani, majoritatea din fonduri suverane", a declarat Gref, potrivit agentiei Prime. "Exista o competitie colosala pentru bani", a mai spus el.