Premierul Victor Ponta discuta luni dimineata cu delegatia FMI la sediul Guvernului, transmite B1 TV. La discutii participa si ministrul de Finante si ministrul pentru Buget.

Ponta a reafirmat sambata ca Guvernul nu va accepta un deficit bugetar mai mic de 1,4 % in negocierile cu delegatia FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala.

El a sustinut ca "FMI se descarca pe elevul din ultima banca'. 'Ei intotdeauna daca ne gasesc pe noi mai mici, stiti cum se face la elevul din ultima banca, pe ala se descarca multe lucruri. Nu, nu vom accepta niciun fel de deficit mai jos de 1,4 si asa si 1,4 cum a fost semnat de domnul Basescu in 2011, dupa parerea mea a fost o mare greseala. Dar a fost, e semnat, nu avem cum sa-l schimbam. (...) Dar ceea ce este cel mai important este ca a fost o discutie foarte importanta in campania electorala, in special pe social media - vom schimba cota unica, vom aduce taxe. Vreau sa spun foarte clar, in buget, chiar si cu 1,4, nu se mareste absolut nicio taxa si niciun impozit. Si, de asemenea, a doua discutie, au fost pomeni electorale, in sensul ca am indexat pensiile si alocatiile pentru copii. Toate sunt cuprinse in buget", a spus premierul la Antena 3, potrivit Agerpres.

"Nu s-a incheiat 'deal-ul', ca sa spun asa...Dar cu siguranta nu se pune, din punctul nostru de vedere, problema acceptarii unui deficit sub 1,4, din urmatoarele motive: suntem confirmati de Eurostat tara care a avut cea mai mare crestere economica in trimestrul III, din toata Uniunea Europeana. Lucrul asta trebuie sustinut prin masurile pe care le-am luat de stimulare economica si prin investitii. Deci, daca tot taiem, e greu sa tinem acest ritm. In al doilea rand, toata lumea ne-a felicitat - ma rog, aproape toata lumea - ca de la 7% absorbtie a fondurilor europene am ajuns la 50% si anul viitor probabil vom fi undeva la 75-80%. Dar 2015, pentru cei care acceseaza fonduri europene - sper sa nu fiu prea tehnic - stiu foarte bine ca este ultimul an din bugetul 2007-2013 si primul an din bugetul 2014-2020. (...) Ne vom intelege si de data aceasta, spre binele Romaniei", a detaliat premierul.