China a inregistrat in noiembrie un excedent comercial record, cu o scadere surprizatoare a importurilor si o incetinire a exporturilor, potrivit cifrelor oficiale publicate luni si care confirma problemele cu care se confrunta a doua economie mondiala, scrie AFP.

Excedentul comercial al gigantului asiatic, numarul unu in schimburile de produse manufacturiere in lume, s-a ridicat luna trecuta la 54,47 miliarde de dolari, a precizat administratia vamilor.

Un panel de 16 analisti interogati de Wall Street Journal miza pe un nivel mult mai moderat, de 45,1 miliarde dolari, in linie cu excedentul inregistrat in octombrie.

Principala problema este legata de incetinirea puternica importurilor, de 6,7%, la 157,19 miliarde dolari, potrivit administratiei vamilor.

"Indicele IMM asupra activitatii manufacturiere marturisea deja despre o cerere scazuta, dar reducerea puternica a importurilor este foarte indepartata de ceea ce se astepta", au comentat luni expertii bancii ANZ.

Dar contractarea cererii interne se suprapune pe un alt factor important pentru a explica reculul importurilor: scaderea preturilor materiilor prime, a aratat Lu Ting, economist la Bank of America Merrill Lynch.

In opinia acestuia, amploarea reducerii importurilor si puternica majorare a excedentului comercial "se explica inainte de toate prin prabusirea pretului petrolului", care a scazut cu circa 40% din iunie, dar si prin "cursul minereului de fier".

In acest context, "este de asteptat ca Beijingul sa mentina excedente foarte mari timp de mai multe luni, pe fondul scaderii pretului barilului de aur negru", considera acesta.

In paralel, cifrele vamilor arata o incetinire continua a exporturilor, pe care se bazeaza prioritar cresterea economica a Chinei.

Acestea nu au crescut luna trecuta decat cu 4,7%, la 211,66 miliarde de dolari, foarte departe de previziunea medie a analistilor (+8%) si de cifrele din septembrie (+15,3% in cifre anualizate) sau octombrie (+11,6%).

Cresterea economica a Chinei a incetinit cu 7,3% in trimestrul trei, cel mai redus nivel din ultimii 5 ani. Beijingul si-a fixat un obiectiv de "circa 7,5%" pentru intregul an - un pariu dificil de atins acum, in opinia majoritatii analistilor.