Zona Euro, care se confrunta deja cu o economie in pana, se apropie periculos de deflatie, odata cu scaderea pretului petrolului, ceea ce ar trebui sa determine Banca Centrala Europeana (BCE) sa scoata "bazooka" si sa treaca la rascumpararea masiva de active, apreciaza analistii citati de AFP.

"Tinand cont de prabusirea pretului petrolului, este aproape sigur ca rata inflatiei in zona euro va fi foarte putin deasupra de zero, si pentru cateva luni cel putin", spune Bruno Cavalier, de la casa de brokeraj Oddo.

Un scenariu care s-a mai petrecut in perioada iunie - octombrie 2009, in plina criza financiara. Cinci ani mai tarziu, un nou scenariu de deflatie s-ar putea concretiza in cateva saptamani, dupa publicarea asteptata la inceputul lui 2015 a datelor pentru luna decembrie.

Miercuri, cifrele publicate de Eurostat au aratat o noua incetinire a inflatiei in noiembrie, la 0,3%, dupa 0,4% luna precedenta. Principala cauza: scaderea puternica a preturilor la energie, -2,6%.

Deflatia atinge deja cateva tari: Grecia (-1,2%) si Spania (-0,5%). Inflatia este zero in Cipru, Etonia si Slovacia, si foarte aproape de zero in Belgia, Portugalia si Slovenia (+0,1%).

Fenomenul ar urma sa se amplifice si sa atinga intreaga regiune, in conditiile in care pretul petrolului a scazut cu aproape 50% de la jumatatea lunii iunie.