Cresterea economiei Statelor Unite a inregistrat in trimestrul III maximul ultimilor 11 ani, potrivit celei de-a treia estimari a departamentului Comertului, citata de AFP.

Produsul Intern Brut (PIB) al Americii a crescut cu 5% in cifre anualizate in perioada iulie - septembrie, o revizuire in crestere cu 1,1 puncte procentuale in raport cu a doua estimare (3,9%).

Acest ritm de expansiune este cel mai puternic inregistrat din al treilea trimestru al anului 2003.

Analistii au fost surprinsi de aceasta cifra, in conditiile in care se asteptau la o revizuire in crestere la 4,3%.

In perioada aprilie-iunie, economia a crescut puternic, dupa o iarna foarte aspra, afisand o expansiune de 4,6%. Rezultatul a fost considerat atunci in mare parte un avans tehnic, dupa dificilele conditii de iarna din primul trimestru care au condus la o contractie de 2,1%.

Cheltuielile cu consumul au crescut cu 3,2%, cel mai mare nivel de la finele lui 2013, aducand astfel 2,2 puncte procentuale cresterii.

Consumul de bunuri a crescut cu 4,7%, cel mai inalt nivel din ultimii doi ani si jumatate, in timp ce serviciile au crescut cu 2,5%, un maxim al ultimilor patru ani.

Guvernul va publica in 30 ianuarie prima estimare pentru ultimul trimestru. Potrivit bancii centrale americane (Fed), economia americana ar urma sa afiseze pentru intregul an 2014 o crestere intre 2,3% si 2,4%.

In ceea ce priveste comertul exterior, boom-ul productiei de petrol si aprecierea dolarului au permis un recul de 0,9% al importurilor.

Si cheltuielile guvernului, in crestere cu 4,4%, cea mai buna progresie de la inceputul lui 2009, au contribuit la expansiunea economiei.