Legea privind reforma in domeniul sanatatii prevede ca alocatiile pentru copii sunt exceptate de la plata contributiilor la asigurarile sociale de stat, insa Guvernul Ponta "s-a gandit sa le impoziteze, pentru a acoperi dezastrul bugetar creat in urma campaniei prezidentiale", sustine deputatul Gheorghe Ialomitianu, fost ministru PDL in guvernarea Boc.

"Conform articolului 213 alin. 1 litera a din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii toti copiii pana la 18 ani beneficiaza de asigurare gratuita si nu platesc contributii sociale de sanatate daca obtin venituri, cu exceptia veniturilor din salarii. Este clar ca potrivit acestei legi, care este in vigoare si care nu a suferit modificari, alocatiile pentru copii si dobanzile aferente acestor venituri nu se supun calculului contributiilor sociale de sanatate", spune Ialomitianu, intr-un comunicat emis vineri.

In context, el acuza Guvernul Ponta ca a incercat sa impoziteze si alocatiile.

"Dupa dezmatul pe banii publici din campania prezidentiala din 2014, Guvernul Ponta s-a gandit sa impoziteze orice venit, inclusiv alocatiile de stat pentru copii, pentru a acoperi dezastrul bugetar creat in urma campaniei prezidentiale", sustine deputatul PNL.

"Victor Ponta, daca ar avea un minim de respect fata de romani, ar trebui sa ne spuna de ce nu s-a calculat impozitul pe alocatii pentru copii in perioada 2012-2014 si acest lucru s-a intamplat incepand cu 1 ianuarie 2015", argumenteaza Ialomitianu.

De asemenea, el il acuza pe premierul Ponta ca vrea sa foloseasca situatia privind alocatiile pentru a face modificari ale Codului fiscal, prin ordinanta de urgenta.

"Este clar faptul ca aceasta minciuna din categoria Victor Ponta nu reprezinta decat un pretext pentru a emite o noua ordonanta de urgenta prin care sa modifice Codul Fiscal, dar si o tentativa nereusita de a ascunde dezastrul care s-a produs ca urmare a reorganizarii ANAF si a politizarii execesive a acestei institutii", spune Gheorghe Ialomitianu.

Fostul ministru de Finante subliniaza ca Guvernul Ponta nu trebuie sa emita nicio ordonanta de urgenta. "Il asiguram pe Victor Ponta ca nu trebuie sa mai emita nicio ordonanta de urgenta pentru a acoperi rusinea fiscalizarii alocatiilor de stat pentru copii, ci trebuie doar sa ceara reprezentantilor Ministerului de Finante sa citeasca si sa respecte legile in vigoare".

Miercuri, TVR a relatat ca in judetul Arges aproape 11.000 de copii din Arges au primit de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala instiintari sa achite contributiile la asigurarile de sanatate.

Potrivit Fiscului, ar fi vorba de o eroare a softului care genereaza aceste instiintari si ca deocamdata nu au fost sesizate situatii similare in alte judete.

Ulterior conducerea ANAF a transmis catre unitatile de administrare fiscala o circulara prin care s-a suspendat regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din dobanda bonificata de banci, pentru alocatiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

"Precizam ca obiectul impunerii nu il constituie alocatia de stat pentru copii, ci veniturile din dobanzile bancare realizate de persoanele care nu si-au ridicat alocatiile din conturi", au transmis HotNews. reprezentantii ANAF.

Miercuri, in sedinta de guvern, premierul Ponta a cerut "destelenirea inadvertenelor" din legislatia fiscala, in conditiile in care mii de copii din judetele Arges si Alba au primit de la ANAF instiintari sa achite contributiile la asigurarile de sanatate.

"Sunt prioritare debirocratizarea si destelenirea inadvertentelor, ca sa nu spun prostiilor din legislatie. Imi cer scuze si imi pare rau cand am vazut ca s-a trimis la copii sa plateasca taxe pentru alocatie", a spus Ponta, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.