Ministrul Bugetului Darius Valcov a anuntat ca in cadrul sedintei de Guvern de miercuri a intrat in prima lectura un proiect de ordonanta de urgenta care sa faca posibila exceptarea de plata contributiilor sociale de santatate a minorilor, in conditiile in care mii de copii din judetele Arges si Alba au primit de la ANAF instiintari sa achite contributiile la asigurarile de sanatate.

Potrivit ministrului, "a intrat in prima lectura un proiect de OUG pentru modificarea si completarea Codului Fiscal in sensul in care se excepteaza de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a copiilor pana la varsta de 18 ani, urmand ca in aceasta saptamana sa ne punem de acord cu reprezentantii Casei de Sanatate si saptamana viitoare sa fie aprobata OUG care va functiona pana la aprobarea noului Cod Fiscal. Noi suntem siguri ca acest lucru se va intampla in Parlament in aceasta prima sesiune".

Darius Valcov a precizat ca exista discutii intre Guvern si Casa de Sanatate fiind necesara coordonarea dintre institutii pentru rezolvarea acestei probleme.

TVR a relatat saptamana trecuta ca in judetul Arges aproape 11.000 de copii din Arges au primit de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala instiintari sa achite contributiile la asigurarile de sanatate.

Potrivit Fiscului, ar fi vorba de o eroare a softului care genereaza aceste instiintari si ca deocamdata nu au fost sesizate situatii similare in alte judete.

Ulterior conducerea ANAF a transmis catre unitatile de administrare fiscala o circulara prin care s-a suspendat regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din dobanda bonificata de banci, pentru alocatiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

"Precizam ca obiectul impunerii nu il constituie alocatia de stat pentru copii, ci veniturile din dobanzile bancare realizate de persoanele care nu si-au ridicat alocatiile din conturi", au transmis HotNews. reprezentantii ANAF.

Miercuri, in sedinta de guvern, premierul Ponta a cerut "destelenirea inadvertenelor" din legislatia fiscala, in conditiile in care mii de copii din judetele Arges si Alba au primit de la ANAF instiintari sa achite contributiile la asigurarile de sanatate.

"Sunt prioritare debirocratizarea si destelenirea inadvertentelor, ca sa nu spun prostiilor din legislatie. Imi cer scuze si imi pare rau cand am vazut ca s-a trimis la copii sa plateasca taxe pentru alocatie", a spus Ponta, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.