Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a redus drastic, luni, previziunea de crestere economica pentru Rusia, din cauza caderii cotatiei petrolului si a sanctiunilor economice occidentale, scrie AFP.

Institutia financiara se asteapta acum pe o contractie a activitatii economice de 4,8% in acest an, fata de precedenta previziune de -0,2%.

Moscova mizeaza in continuare, oficial, pe un recul de 0,8% din PIB in 2015 dar ministrul Finantelor Anton Siluanov a vorbit deja de o reducere de peste 4%, avand in vedere cursul petrolului.

BERD a fost fondata in 1991 pentru a favoriza trecerea tarilor din fostul bloc sovietic la economia de piata si actiona in tarile Europei de Est si Asiei centrale, inainte de a-si extinde interventiile in sudul Mediteranei.

In ansamblul tarilor de care se ocupa, BERD prevede acum o contractie de 0,3% in 2015 fata de o previziune de crestere de 1,7% in septembrie.

"Chiar si aceasta previziune este subiectul unor riscuri considerabile", spune Hans Peter Lankes, economistul sef al institutiei, care citeaza posibilitatea unui nou reclin al cotatiei petrolului, o agravare a crizei ruso-ucrainene sau o crestere a incertitudinii in zona euro.