Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca obiectivul guvernului pentru anul 2016 este reducerea TVA la toate produsele.

Victor PontaFoto: Agerpres

"Obiectivul anului 2015 este, de la 1 ianuarie 2016, reducere TVA la toate produsele", a spus Ponta, la inceputul sedintei saptamanale de guvern.

Primul ministru pare sa fi luat o decizie, dupa ce la vinerea trecuta spunea, la Iasi, ca in 2016 este posibila fie reducerea generala a TVA cu cel mult trei puncte procentual sau fie scaderea TVA la anumite categorii de produse, in special alimentare.

Tot atunci Ponta spunea ca va trebui luata o decizie de politica fiscala si ca, cel mai probabil, aceasta masura ar putea fi aplicata de la 1 ianuarie 2016.

Victor Ponta a mai anuntat miercuri ca deficitul bugetar pe anul 2014 nu este 1,97%, ci 1,85%. "Deja am primit prima veste bună, ANAF şi ministrul de Finanţe mi-au confirmat că şi în luna ianuarie avem încasări bugetare mai mari decât erau previzionate în plan. Vestea mai puţin bună este că nu am făcut 1,97% din PIB deficit, ci am făcut 1,85%. Deci, suntem, după Germania, cei mai disciplinaţi bugetari, dar banii ăia trebuie să-i cheltuim în continuare", a spus Ponta, citat de Mediafax.

In 8 ianuarie, ministrul Finantelor, Darius Valcov, anunta un deficit bugetar pe 2014 de 1,98%.

In plus, a sustinut Ponta, ANAF a confirmat pentru luna ianuarie incasari bugetare mai mari decat previziunile.