Preturile au scazut cu 0,6% in ianuarie, in zona euro, dupa o reducere de 0,2% in decembrie, potrivit unei prime estimari publicate vineri de biroul european de statistica Eurostat si citata de AFP.

Aceste doua luni consecutive de reducere a preturilor, atribuita in principal scaderii pretului energiei, face tot mai concreta amenintarea deflatiei, caracterizata printr-o perioada prelungita de cadere a preturilor care antreneaza scaderi de salarii si ale consumului.

Pentru a evita acest fenomen si a relansa inflatia si cresterea, Banca Centrala Europeana a facut apel la artileria grea in 22 ianuarie: "relaxarea cantitativa", care va consta in injectarea a cel putin 1.100 miliarde de euro in economia uniunii monetare.

Prin achizitii de datorii publice si alte active, BCE va da drumul la tiparnita si va injecta bani proaspeti in economie.

Puternica reducere observata in ianuarie este atribuita unei caderi brutale a pretului energiei (-8,9% dupa o scadere de -6,3% in decembrie).

Preturile au scazut si in sectorul alimentar, al bauturilor alcoolice si tutunului (-0,1%). Singura crestere a vizat serviciile, chiar daca si aceasta a incetinit: +1,0% fata de +1,2% o luna in urma.