Ministrul grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, considera ca nu ar fi "foarte inteligent" sa vanda "bijuteriile familiei" detinute de Grecia prin noi privatizari, potrivit unui interviu publicat luni de Le Monde si citat de AFP.

"In mijlocul unei crize deflationiste, nu este foarte inteligent sa vinzi bijuteriile familiei pentru maruntis (...) Este mai intelept sa dezvolti bunurile statului pentru a le majora valoarea folosind mijloace de finantare inteligente pentru a intari economia noastra", a pledat acesta.

Varoufakis a exclus in schimb ideea de a "reveni asupra privatizarilor terminate", apreciind ca acest lucru nu ar fi "intelept".

Noul guvern grec condus de Alexis Tsipras a anuntat miercuri, printre altele, ca doreste sa "stopeze" procesul de privatizare al portului Pireu, cel mai mare al tarii si piesa centrala a unui vast plan de cedare de active publice solicitat de creditorii tarii.

Conglomeratul chinez Cosco, care a cumparat doua terminale ale portului Pireu, in apropiere de Atena, dorea sa cumpere participatia de 67% a statului in societatea de exploatare a portului.

Varoufakis a declarat in interviul pentru Le Monde ca investitorii de la Cosco sunt "foarte pozitivi pentru Grecia". Intr-o maniera mai generala, ministrul grec de finante a afirmat ca el considera "investitorii straini, in special cei chinezi", "o mare sursa de speranta pentru imbunatatirea structurilor noastre si intarirea competitivitatii".