Premierul grec Alexis Tsipras a exclus luni intentia de a cauta sprijin financiar din partea Rusiei si a declarat ca va continua negocierile cu partenerii europeni pentru un nou acord privind datoria tarii, anunta Reuters.

In conditiile in care noul guvern continua ofensiva diplomatica in incercarea de a inlocui actualul acord cu Troica formata din Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, Tsipras a afirmat ca nu cauta un nou sprijin financiar.

"Avem negocieri substantiale cu partenerii nostri din Europa si cei care ne-au imprumutat. Avem obligatii fata de ei", a spus premierul, intr-o conferinta de presa sustinuta in Cipru, in cadrul primei sale vizite in strainatate in calitate de prim ministru.

In prezent, nu avem alte planuri, a raspuns el, in momentul in care a fost intrebat daca Grecia incearca sa obtina ajutor din partea Rusiei, care a sugerat ca ar putea analiza o cerere de sprijin venita de la Atena.

Grecia, incapabila sa se imprumute pe pietele financiare si sub presiunea extinderii actualului acord care expira in 28 februarie, incearca sa obtina un acord de tranzitie care sa ii acorde mai mult timp pentru a propune o noua intelegere cu creditorii sai, inclusiv un pachet de reforme economice.

Tsipras a reiterat solicitarea desfiintarii Troicii si inlocuirea acestui mecanism cu negocieri directe intre Atena, UE si FMI.

"Cred ca ar fi o evolutie matura si necesara pentru Europa", a spus el, dar a primit imediat replica negativa a Germaniei, care a subliniat ca verificarile efectuate de Troica fac parte din acordurile de salvare a finantelor grecesti si trebuie mentinute in continuare.

"Guvernul german nu vede niciun motiv sa renunte la acest mecanism de evaluare din partea Troicii", a declarat un purtator de cuvant al ministerului german al Finante, Christiane Wirtz.

Acesta a exclus ideea iesirii Greciei din zona euro dar a spus ca ar fi o greseara sa se considere ca Grecia si Cipru nu ar fi esentiale pentru stabilitatea monedei unice.

"UE si zona euro vor fi ambele dezmembrate de-a lungul flancului sud-estic fara Grecia si Cipru", a argumentat premierul grec.

Primul ministru a precizat ca a discutat cu presedintele cipriot Nicos Anastasiades nevoia unei pozitii coordonate pentru un "pod de pace si cooperare intre Europa si Rusia".