Guvernul grec nu va accepta ultimatumuri dar isi "mentine angajamentul de a gasi o solutie reciproc utila cu partenerii europeni prin continuarea negocierilor", a afirmat marti o sursa din guvernul grec, la o zi dupa esecul negocierilor din Eurogrup, scrie AFP.

"Guvernul grec este hotarat sa onoreze mandatul populari si istoria democratiei in Europa", a precizat aceasta sursa, in conditiile in care Grecia si partenerii din Zona Euro au intrerupt brutal discutiile, luni seara, dupa ce Grecia a refuzat propunerea de a prelungi actualul program de sprijin financiar international.

Ministrii de Finante din Eurozona au acordat Greciei termen pana vineri pentru a solicita o prelungire a actualului acord, care se termina in 28 februarie.

Potrivit acestei surse, textul prezentat luni seara in reuniunea ministrilor de Finante continea "puncte pe care Atena nu le putea accepta, precum externsia tehnica cu sase luni a programului actual, calificata drept etapa tranzitorie".

"Planul actual de ajutor a provocat o criza umanitara si a adus economia intr-un impas absolut. Rezultatul alegerilor din 25 ianuarie (data victoriei stangii radicale, care a pledat pentru finalul politicilor de austeritate) si bunul simt impun sfarsitul acestui program", a precizat aceasta sursa.

In schimb, textul propus de guvernul de la Atena in aceasta reuniune continea "masuri care vizau adoptarea unui sistem de impozitare mai drept, limitarea repercusiunilor crizei umanitare precum si masuri de usurare a datoriei".

"Aceste puncte reprezinta baza unei extinderi a ajutorului actual care ar putea lua forma unui program intermediar de patru luni, care va fi o faza tranzitorie spre un acord care va conduce la crestere in Grecia", a asigurat sursa citata.