Guvernul grec va depune joi o cerere de extindere a "finantarii" europene, continuand sa faca o distinctie clara de "memorandum", programul de ajutor acordat Greciei din 2010 si asociat cu masuri de austeritate foarte stricte, a declarat miercuri, pentru AFP, o sursa guvernamentala greaca.

Aceasta sursa nu a precizat ce forma va lua cererea Atenei. Ministrii de Finante din Zona Euro au cerut Greciei sa solicite pana vineri, cel tarziu, o extindere a acestui acord vital, pe care Berlinul il considera indisolubil legat de aplicarea reformelor prevazute in actualul plan.

Or Grecia continua sa faca diferenta inter prelungirea acordului de credite europene, care expira la sfarsitul saptamanii viitoare, si masurile de austeritate care il insotesc.

"Nu exista absolut nicio perspectiva ca noi sa cerem, in vreun caz, o extindere a memorandumului", a reafirmat miercuri, la un post de radi, ministrul de Stat Nikos Pappas.

Germania refuza sa ia in calcul abandonarea masurilor de reforma iar ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a afirmat ca guvernul Alexis Tsipras nu a prezentat pana acum "cel mai mic inceput de raspuns" asupra modalitatii in care intentioneaza sa scoata Grecia din problemele sale.

O reuniune a inaltilor functionari din zona euro, un Euro Working Group, va avea loc joi pentru a examina cererea greaca, a precizat o sursa europeana.

Ministrii de Finante din zona euro se vor reuni sau vor discuta telefonic vineri doar daca grecii vor prezenta o cerere considerata valabila.￯