Fostul presedinte francez Valery Giscard d'Estaing crede ca Grecia ar trebui sa iasa din Zona euro printr-un "exit prietenos" deoarece "nu isi poate rezolva probleme decat daca revine la o moneda devalorizata", scrie AFP.

"Chestiunea fundamentala este de a sti daca economia greaca poate reporni si prospera cu o moneda atat de puternica precum euro. Raspunsul este evident negativ. Dar in loc sa ne concentram pe acest subiect de fond si sa-i raspundem, europenii se focalizeaza pe datoria greaca", declarat Giscard d'Estaing, intr-un interviu publicat joi de Les Echos.

Potrivit fostului presedinte francez (1974-1981), "Grecia nu isi poate rezolva astazi problemele decata daca revine la o moneda devalorizata". "Ar trebui deci sa avem in vedere acest scenariu foarte calm, la rece, chiar in interesul Greciei. Este absurd sa spui ca ar fi vorba de un esec al Europei".

"Renuntand la folosirea euro, nu ar face decat sa se alaturi unor tari precum Marea Britanie, Suedia, Cehia si care nu au adoptat moneda comuna. Si mai bine: aceasta iesire i-ar permite sa pregateasca o eventuala revenire, mai tarziu. Acest proces de iesire ordonata trebuie si se poate derula de o maniera neconflictuala, in interesul comun al fiecaruia. Este ceea ce numesc un "exit amical', o iesire intr-un spirit amical", a argumentat Giscard d'Estaing.

"Intrarea Greciei in euro in 2001 a fost o greseala evidenta. Am fost impotriva si am spus-o. Germanii erau si ei impotriva. Au acceptat pentru ca altii, in special Franta, au insistat in acest sens".

Intre timp, BBC a publicat o inregistrare video in care explica 'Grexitul' cu ajutorul kebabului. Concluzia nu este departe de afirmatiile lui Giscard d'Estaing: dupa o perioada foarte dificila, generata de reintroducerea drahmei si devalorizarea masiva a acesteia, produsele grecesti ar deveni mult mai ieftine pentru export.