Beijingul a anuntat joi ca a redus obiectivul de crestere anuala pentru 2015 la "aproximativ 7%", o decizie asteptata de analisti si care ilustreaza atat degradarea conjuncturii cat si dorinta de accelera "reechilibrarea" modelului sau economic, scrie AFP.

In 2014, China a vizat o crestere de "aproximativ 7,5%" a Produsului Intern Brut (PIB), fara a reusi insa sa isi atinga obiectivul: a doua economie mondiala a crescut cu doar 7,4%, cea mai slaba performanta din ultimul sfert de secol.

Revizuirea obiectivului de crestere, prezentata de premierul Li Keqiang in fata Adunarii nationale populare (ANP, parlamentul), era asteptata de analistii economici.

Pe langa cererea interna, alte doua motoare traditionale ale PIB-ului au probleme: piata imobiliara si exporturile. Si sectorul manufacturier continua sa se contracte, afectat de supracapacitati.

In loc sa "continue o dezvoltare bazata in special pe o injectie masiva de investitii" si indatorare, trebuie "inovatie pentru a crea noi motoare de crestere" si evolutia spre "media si varful de gama in structurile industriale", a subliniat primul ministru.

Este vorba despre sustinerea consumului si a sectorului privat, in special serviciile, in conditiile in care Beijingul urmareste reducerea monopolurilor grupurilor publice, stavilirea datoriilor guvernelor locale si stoparea proiectelor de infrastructura putin rentabile.

Guvernul a redus la "circa 3%", fata de 3,5% anul trecut, nivelul tinta al inflatiei pentru 2015, deoarece cererea slaba alimenteaza presiunile deflationiste.

Cresterea preturilor de consum s-a stabilit la 0,8% in ianuarie, un minim al ultimilor cinci ani.

Jack Ma, fondatorul gigantului e-commerce Alibaba, a salutat discursul lui Li cu un aforism in maniera sa: "Un om nu poate sa creasca la nesfarsit (...) dar poate deveni mai intelept".