Germania va introduce cote de reprezentare a femeilor in consiliile de supraveghere a o suta de companii, incepand cu 2016, dupa ce deputatii au aprobat vineri o lege in acest sens, scrie AFP.

Cu doua zile inainte de Ziua internationala a femeii, Bundestagul (camera inferioara a Parlamentului) a adoptat cu o foarte larga majoritate acest text cu o geneza dificila, fiind prea putin pe gustul conservatorilor cancelarului Angela Merkel.

In cele din urma, tabara conservatoare a votat pentru aceasta lege, la fel ca si deputatii social-democrati. Cele doua tabere, care guverneaza impreuna, au ajuns la un compromis dupa o lunga disputa.

Verzii si stanga radicala Die Linke s-au abtinut, afirmand ca proiectul nu este destul de progresist.

Consiliile de supraveghere a 108 companii germane, cotate la bursa, vor trebui sa aiba cel putin 30% femei in randul membrilor, incepand cu 2016.

Desi aria de aplicare a legii este restransa, ministrul justitie Heiko Maas a afirmat ca este vorba despre "cea mai importanta contributie pentru egalitatea sexelor dupa introducerea dreptului la vot pentru femei" in Germania, in 1918.

Tabara conservatoare a Angelei Merkel a fost foarte reticenta in aprobarea acestui proiect si ar fi preferat angajamente pe baza de voluntariat. Social-democratii (SPD) au cerut cote impuse de lege.