​​MythBusters. Cum demoleaza oamenii de afaceri mitul ca lupta anti-coruptie frineaza economia: Efectul DNA. Incredibil, dar adevarat. Se pot castiga licitatii cu statul, pe bune / Blocajul institutional este o tema falsa

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 27 martie 2015, 8:35 Economie | Finanţe


Perchezitii (foto arhiva)
Foto: AGERPRES
​DNA baga frica in functionari / Nimeni nu mai semneaza contracte / Licitatiile se blocheaza - ati auzit cu totii in ultima vreme acest discurs. Anii trecuti, el era promovat mai ales de penali si aliatii lor din media. In ultima vreme au aparut si figuri cu credibilitate care propaga in mediul public aceasta mantra. Ce spun insa oamenii de afaceri, cei care ar trebui sa fie afectati de aceste efecte nedorite ale luptei anticoruptie? Sapte reprezentanti ai unor companii sau organizatii antreprenoriale descriu o realitate complet opusa: lupta cu coruptia a deschis piete rezervate pina de curind doar clientilor politici, a stopat hemoragia bugetuui de stat, i-a facut pe functionarii publici mai responsabili.

 
Dan Danoiu este unul dintre managerii romani care au avut contact direct cu procurorii. Nu din postura de urmarit penal, ci atunci cind a vazut semne ale trucarii unor licitatii si nu a acceptat sa se resemneze. A intocmit singur volume intregi cu documentatie si a apelat la autoritati cind a vazut cum competitia din piata e distorsionata de coruptie sau, pur si simplu, incompetenta.

Rezultatul? "Am constatat foarte multe inadvertente la licitatii si am facut sesizari. Autoritatile contractante au intrat in frica de DNA, de procurori, si a dus la o mai buna colaborare cu companiile. Demersurile noastre pe linga autoritati s-au concretizat, au fost reziliate contracte incorecte sau ilegale", a declarat pentru HotNews.ro Dan Danoiu, reprezentant pentru Romania al firmei germane Ludwig Pfeiffer, care activeaza pe piata lucrarilor edilitare.

Exista si alte firme din domeniu care resping practicile incorecte si fac plingeri la procurori? "Din pacate, nu multe alte firme au inceput sa aiba un comportament similar, nu au facut plingeri, desi de multe ori intimpina aceleasi probleme ca si ale noastre", spune omul de afaceri.

Dan Badin
Foto: Hotnews
Ce se intimpla insa la nivel macro? Care e impactul mai larg al DNA si al celorlalte parchete asupra economiei? Dan Badin, tax partner Deloitte, spune ca "lupta anticoruptie si lupta impotriva evaziunii fiscale sunt doua fete ale aceleiasi monede care concura, pe termen mediu si lung, la instaurarea legii si a unui stat de drept. Din punct de vedere al bugetului de stat, diminuarea coruptiei duce la eficientizarea cheltuirii banului public, iar diminuarea evaziunii duce la cresterea incasarilor, ceea ce va avea ca rezultat insanatosirea, sustenabilitatea finantelor publice. Din punct de vedere al economiei private, ambele duc la un mediu concurential corect, la increderea in mediul economic si investitional; de acum inainte cei care faca afaceri corecte nu vor mai fi defavorizati, deci vom asista la o crestere a economiei <<albe>>. Pentru cetateanul de rand, inseamana servicii publice mai multe si mai bune calitativ.

Care sint zonele economice in care lupta anticoruptie a diminuat distorsiunile existente? "Contractele cu statul si institutiile publice reprezinta sectorul cel mai afectat de lupta anticoruptie, deoarece contractele cu destinatar antecunoscut si purtatoare de <<comisioane>> probabil ca s-au redus semnificativ. Este important ca noul mod de lucru sa devina norma si sa nu se revina la vechiul mod de lucru la momentul in care lupta anticoruptie va scadea in intensitate; eventualele derapaje in sistemul achizitiilor publice trebuie ca in continuare sa fie prevenite si combatute in mod eficient", spune Badin.

Sa le plingem de mila victimelor luptei anticoruptie? Cine sint acestia? "Exista si pierzatori in mediul economic datorita luptei anticoruptie si impotriva evaziunii fiscale: beneficiarii contractelor publice aranjate si evazionistii, dar, in mod evident, acest lucru este de dorit, spune Dan Badin, care atrage atentia totusi si efectelor nedorite: "Totusi, pe termen scurt, exista un impact negativ si asupra mediului de afaceri corect. Spre exemplu, atmosfera incordata din media si pe relatia cu autoritatile afecteaza negativ decizia de investire a unui antreprenor, indiferent daca vrea sa isi deschida o noua afacere sau sa o extinda pe cea existenta. Mai mult, in lupta impotriva evaziunii fiscale, de multe ori exista tendinta autoritatilor fiscale de a gasi drumul facil spre contribuabilii bun-platnici, incercand sa ia impozite suplimentare de la acestia, chiar prin fortarea interpretarii legii. Este de sperat ca majoritatea aspectelor negative sa se rezolve intr-un timp scurt, odata ce se trece de varful acestei lupte impotriva ilegalitatilor. Efectele, insa, se pot pastra pe termen lung – cum ar fi, spre exemplu, cazul unui contribuabil care trebuie sa se judece cativa ani pentru a reusi sa obtina in justitie dovada corectitudinii sale in interpretarea legislatiei fiscale".

Dar exista blocaje reale in administratia publica, in atribuirea contractelor? "Aceste blocaje exista si cred ca, in aceste vremuri in care valorile se reajusteaza, una din cauze este reprezentata de teama functionarului public de consecinte la nivel personal; deocamdata este bulversat si ii trebuie timp sa isi reseteze sistemul de lucru si de valori. O alta cauza a blocajului, dupa parerea mea umila, este si faptul ca lipsa de competente a multor persoane aflate in functii publice iese acum mai usor la iveala - si sper sa nu jignesc oamenii corecti si competenti cu aceasta afirmatie", spune Badin.


Dragos Stanca
Resetarea valorilor din sistemul public a simtit-o pe pielea lui un alt antreprenor local. "Efectul DNA. Incredibil dar adevarat. Se pot castiga licitatii cu statul, pe bune", scria recent, pe Twitter, seful companiei de digital ThinkDigital, Dragos Stanca, dupa ce a castigat o licitatie ANCOM pentru o campanie de informare.

Cu cateva luni in urma, cand Mediafax intra in insolventa, ancheta de evaziune fiscala de la grupul lui Adrian Sarbu prindea proportii, iar de la mai multe televiziuni de stiri se faceau auzite probleme financiare, acelasi Stanca scria pe propriul blog despre "insolventa democratiei", apreciind: "media, ca business, este (tot mai) dependenta de bunavointa statului. Nu e loc de ipocrizie: nu se intampla asta doar din vina "sistemului", ci si a principalilor actori din media ultimului deceniu (patroni, manageri, executanti - si nu, nu ma exclud complet din "hora", chiar daca sunt ani buni decand m-am retras in antreprenoriat din top managementul companiilor de presa pentru care am lucrat)."


Ionut Dumitru

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economist sef la Reiffeisen Bank
, vede in lupta anticoruptie "efecte pozitive, chiar foarte pozitive pentru economie". Dumitru enumera eliminarea distorsiunilor din piete si eficientizarea investitiilor publice: "daca ne uitam pe cifre, in ultimii zece ani Romania a avut investitii publice foarte mari, dar ineficiente, si o cauza era coruptia. Or, prin lupta anticoruptie se va mari eficienta, iar ruperea retelelor de coruptie inseamna ca firmele corecte vor avea acces pe piata".
Ce spune un reprezentant al antreprenorilor tineri, care a si avut acces la actul guvernamental din functia de ministru? Florin Jianu, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) si ministru al IMM-urilor in 2014, enumera succint beneficiile luptei anticoruptie pentru mediul economic:
- un mediu concurential sanatos: in toate domeniile in care statul este contractor vom asista la o eliminare a distorsiunilor si de eliminarea firmelor "de casa"
- un mediu bazat pe performanta
- un mediu economic in care regulile vor prima

Florin Jianu
Foto: HotNews / DP
Jianu vede si dezavantajele cruciadei impotriva coruptilor: "Faptul ca se inchid firme si se pierd locuri de munca nu e in beneficiul societatii, faptul ca uneori nu se mai face distinctia intre victime colaterale si faptuitori, iarasi reprezinta o piedica. Cei in drept trebuie sa judece cu discernamant asupra diverselor metode aplicate pentru ca ele au repercusiuni asupra a mii de familii de angajati.

Blocaje in administratie? Florin Jianu are propria experienta: "in mandatul de ministru, stiind ca fac lucrurile corect, nu am simtit niciun moment o teama de nicio natura. Nu cred ca trebuie sa iti fie teama niciodata daca nu ai nimic de ascuns sau intentii diferite fata de cele pentru care esti investit intr-o functie publica pentru plata careia contribuie fiecare cetatean al acestei tari. Acelasi comportament il au si oamenii din subordine pentru ca semnalul intotdeauna pleaca de la conducatori".


Radu Merica
Radu Merica, presedintele Camerei de comert Romano - Germane, vede rezultatele palpabile ale luptei anticoruptie: "Un efect imediat al valului de arestari este faptul ca anumiti responsabili de achizitiile publice si-au regandit modul de formulare a procedurilor astfel ca vom putea vorbi candva de o concurenta serioasa si de o atribuire corecta a contractelor publice". El denunta efectele profund negative ale coruptiei asupra mediului de afaceri: "Coruptia afecteaza profund concurenta, ingradeste capacitatea de dezvoltare a firmelor competitive, dar fara <<conexiuni politice>>, favorizeaza anumite firme care nu exceleaza prin performanta, ci profita de slabiciuni ale institutiilor si ale legislatiei pentru a-si atribui contracte din banii publici sau din banii firmelor de stat. Pentru a avea o economie sanatoasa trebuie ca orice firma sa poata concura neingradit la orice contract public".

Cit despre blocajele in administratie invocate de cei care cred ca DNA face excese, Radu Merica e categoric: "Daca vreun functionar se plange ca nu poate lua o decizie de teama procurorilor, adica o decizie de <<oportunitate>> ar putea fi interpretata de anchetatori ca un posibil prejudiciu, atunci nu exista decat o singura solutie: acel functionar trebuie sa demisioneze pentru ca nu face fata pozitiei ocupate. Acest blocaj institutional este o tema falsa, chiar si in conditiile in care in Romania avem o abundenta de legi, ordonante, ordine de ministru care reglementeaza activitatea ordonatorilor de credite. Experienta mea de un an in managementul unei firme de stat (Compania Aeroporturi Bucuresti - n.red.) mi-a demonstrat ca poti conduce o societate, iti poti asuma decizii fara teama ca vei fi anchetat pentru coruptie. Importanta este o buna comunicare si cat mai multa transparenta in orice decizie administrativa, achizitie publica, atribuire a unui contract etc".

Bogdan Enoiu
Foto: HotNews.ro
Cum se vede lupta anticoruptie din zona companiilor de publicitate? A devenit un brand de tara lupta cu infractionalitatea gulerelor albe? Directorul general al grupului de comunicare McCann WorldGroup Romania, Bogdan Enoiu, spune intr-un interviu pe care HotNews.ro il va publica in curand ca ofensiva anticoruptie "este un lucru necesar. Mai bine tarziu, decat niciodata - era bine sa se intample mai de demult, ca nu s-ar fi ajuns la ceea ce se intampla acum". Potrivit lui Enoiu, rolul acestei campanii este "in primul rand sa opreasca hemoragia bugetului de stat. Cu cat mai multi bani folositi cu chibzuinta acolo - salarii mai mari pentru profesori, doctori, pentru ca acestea sunt cele mai importante in tara asta - cu atat este ajutata toata lumea, implicit si mediul de afaceri. Pentru ca oamenii vor avea mai multi bani de cheltuit pentru consum. Totul se leaga. Si totul trebuie sa inceapa cu oprirea hemoragiei bugetului de stat, fiecare ban de acolo sa fie folosit cu mare, mare chibzuinta, sa nu fie furat".

Potrivit lui Enoiu, "e normal" ca se vorbeste deja despre lupta anticoruptie ca un brand pentru Romania, dar "trebuie sa evitam extremele, pentru ca nu suntem credibili. Cand ai ani de zile cand nu faci nimic si intr-un an ghilotinezi tot - si nu te cheama Robespierre... (...) Masurile anticoruptie atat de necesare sunt foarte vizibile, chiar si in media internationala, ca si ei s-au intrebat <<bai, dar ce se intampla acolo?>> Zi de zi mai avem pe cate unul sau doi. Inseamna ca nenorocirea a ajuns la un asemenea nivel incat e necesar sa avem cate 1-2-3 pe zi. Nu e in regula, de ce ai ajuns in stadiul asta? - acesta e semnalul care ramane. Pentru ca o cruciada anticoruptie clar descurajeaza coruptia, dar daca faceai mai demult lucrul asta poate salvai mai multi bani de la buget".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26632 vizualizari

 • +47 (53 voturi)    
  Excelenta idee de articol (Vineri, 27 martie 2015, 8:46)

  Adrian C. [utilizator]

  Poate vede si Hurezeanu, sau poate stia si el de efectele pozitive si de fapt ii apara pe penali constient fiind de efectele pozitive ptr societate al actiunilor DNA.
  • +36 (38 voturi)    
   Hurezeanu (Vineri, 27 martie 2015, 9:03)

   revelare [utilizator] i-a raspuns lui Adrian C.

   se apără pe sine și faimoasa lui Fundație SMURD.
  • +1 (1 vot)    
   Blocajul, daca exista, are o semnificatie... (Duminică, 29 martie 2015, 9:17)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Adrian C.

   Putem privi actiunea DNA ca pe un stress-test institutional. Daca se ajunge la blocaj inseamna ca majoritatea celor din institutiile statului erau/sunt corupti. Eu cred ca e mai bine pentru o institutie sa stea temporar pe loc, decat sa mearga intr-o directie gresita. Pe termen lung va fi mai putin de recuperat. Pe de alta parte ma incanta gandul ca vor ajunge in institutii oameni mai pregatiti si mai curati, in locul puscariabililor. Cu alte cuvinte nu avem decat de castigat. Asta e numai inceputul statului de drept in Romania, ceea ce asteptau tarile vestice pentru a ne permite accesul in Schengen si ceea ce asteptau cetatenii onesti si platitori de taxe ai acestei tari. Mult succes DNA si sa creasca exponential cadenta!
 • +26 (30 voturi)    
  Bravo Cristian Pantazi! (Vineri, 27 martie 2015, 8:59)

  AlinL [utilizator]

  Ati sesizat foarte bine o tendinta periculoasa. E bine daca o putem combate.
 • -7 (13 voturi)    
  Sa nu-i mai " toaletam " pe "alesi "in Razboiu ? (Vineri, 27 martie 2015, 9:03)

  Plagarus [utilizator]

  „Dacă visezi frumos, ţi se îndeplinesc visele” ( citat metalurgistul Bogdan Enoiu )
  Domnule Enoiu, cum va fi turneul DNA de anul acesta?
  Raspuns posibil : " O sa avem un tablou tare " !!!?
 • +18 (20 voturi)    
  Unde-i lege nu-i tocmeala! (Vineri, 27 martie 2015, 9:13)

  Iocan [anonim]

  Parca acum s-a descoperit roata sau au inteles in sfarsit Romanii cum sa foloseasca focul!
  Binenteles ca vuvuzelele platite sau cu alte interse absconse sar in apararea grupurilor implicate in marele jaf al tarii. Fiecare dupa pregatire si nivel de itelegere luand atitunine direct sau mai voalat. Hurezeanu a devenit atat de increzut si mai ales de cand e la DIGI i se nazare ca el este dirijorul opiniilor competente pe orice problema de interes national. Sper totusi ca trebuie sa le fie clar tuturor si mai ales celor care gandesc ca d-l Hurezenu:
  1. A venit vreme pentru toti cei care au incalcat legea in Romania sa dea socoteala!
  2. Nu mai are importanta statutul social al persoanei, cand e vorba de un inculpat posibil sau dovedit masurile luate trebuie proportionale cu gravitatea faptei!!
  3. Daca cel vizat este legiuitor sau executor al legii expunerea publica si pedeapsa trebuie sa fie considerabil mai mare!!!
 • +18 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 martie 2015, 9:14)

  [anonim]

 • +14 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 martie 2015, 9:26)

  [anonim]

 • +13 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 martie 2015, 9:31)

  [anonim]

  • +8 (8 voturi)    
   bine, dar nu ati pomenit nimic despre... (Vineri, 27 martie 2015, 11:23)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

   ..consultanta pe fondurile europene...

   Si aici se intra cu bilet de voie.
   Cine insa are ceva intelect si poate duce face si singur proiecte si asta inca ii innebuneste pe cei mari si tari.

   In rest, ramane cum ati spus - este foarte rau!
 • +16 (16 voturi)    
  "DNA BLOCHEAZA INSTITUTILE" (Vineri, 27 martie 2015, 9:31)

  Stefan Ivan [anonim]

  Desigur ca expresia cum ca anchetele DNA ar produce un blocaj institutional este o aberatie. Blocajul institutional apare atunci cand se vrea trucarea licitatiei sau comiterea unei ilegalitati. DNA-ul sa continue sa faca CURATENIE TOTALA si sa RECUPEREZE PREJUDICIUL impreuna cu ANAF-ul si o sa vedeti in curand ce deblocare economico-financiara o sa apara in institutile administrative din Romania. Doar pentru cei care vor sa comita ilegalitati DICTATURA LEGII provoaca blocaje institutionale.
  • +5 (5 voturi)    
   Stat de drept (Vineri, 27 martie 2015, 11:15)

   Iahim [anonim] i-a raspuns lui Stefan Ivan

   Stat de drept.
   O mai bună evoluţie socială s-a obţinut la popoarele care au asigurat echilibrarea "celor trei" principii de funcţionare a statului de drept - executivul, parlamentul şi justiţia, ca "lege universală" a realităţii, fără un al patrulea (presa), sau al cincilea principiu.
   Acum la noi, se pune problema locului unde aşezăm "ancheta", pentrucă numai o "bună aşezare" poate asigura funcţionarea cocretă a societăţii, altfel apar dezechilibre greu de soluţionat. Liberalizarea din societatea noastră a dus la dispariţia principiului de drept al "Imbogăţirii fără just temei", determinat de în principal de mita, furtul şi abuzul perpetuu din avutul de la public nu numai de la administraţia bugetară. Cît despre "mită" putem scăpa numai dacă nu vom da nici unul "mită", pentrucă nu va mai lua nimeni "mită" şi atunci "flagrantul", va confirma "denunţul" pentru furt şi abuz.
 • -18 (24 voturi)    
  Vorbesc multinationalele (Vineri, 27 martie 2015, 9:44)

  studose2013 [utilizator]

  Nu ne îmbrobodiți cu asa oameni de afaceri ! Sunt reprezentanți ai unor firme multinaționale ! Oamenii de afaceri români și elita românească sunt persecutați si supusi oprobiului public de către ocupantul României din dec 1989 prin intermediul Justiției române, devenită Pesteră de Tâlhari. Fosta șefă CSM - Alina Bica - a fost arestată în trafic, Baschetbalista divorțată Coldea SRI trebuie judecată pentru înaltă trădare și condamnată la închisoare pe viață deoarece pe când era Procuror General a comis mari abuzuri în funcție: a sprijinit Mafiile Celui Mai Mare Puscariabil din Ro = preș trăian bă-secu (a eliminat din magistratură pe d-na procuror Ciurea – cea care în Dosarul de Crimă Organizată Alro ajunsese la capii mafiei: Megaescrocul teodor stolojan, elena udrea dementul alcoolic preș trăian bă-secu; a eliminat pe procurorul Nastasiu care în dosarul Răpirea din Irak a dovedit că agentul 007 – actualul împărat al inelelor gen Coldea SRI -a tăvălit 9 milioane $; a eliminat pe procurorul Iacobescu care în dosarele lui Bercea a dovedit ca Mafia din Justitia română i-a luat 10 milioane euro, etc.). Acum Baschetbalista divorțată Coldea SRI este șef DNA si execută comenzile ocupantului României – elimină oameni de afaceri și politicieni de origine română, etc. A fost decorată de Ambasada USA la Bucuresti deoarece a mușamalizat Dosarul de ucidere a muzicianului Teo Peter de către fiul (pe atunci în vârstă de 17 ani, beat la volan si fara permis de conducere) fostului ambasador USA, si care fost ambasador USA a devenit sef al Fondului Propietatea si decorat cu cea mai pretioasa medalie a României de câtre dementul alcoolic pres traian ba-secu.
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 martie 2015, 9:50)

  [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   Fragilitatea sistemului economic... (Vineri, 27 martie 2015, 11:26)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

   .. ar putea sa fie pe agenda CSAT-ului alaturi de prietenii nostri care se inmultesc si cresc aici in tara si din ce in ce mai aproape de noi...
 • -5 (5 voturi)    
  Buget public (Vineri, 27 martie 2015, 10:02)

  Andrei Iancu [anonim]

  Un nou articol care nu ataca fondul problemei privind cheltuirea banului public ci sare in apararea institutiilor care nu fac altceva decat sa sanctioneze corpuptii.
  Una este analiza legata de contractele directionate catre firmele de partid/acoperite/producatoare de cash pentru entitati decidente in mediul politic si informativ si alta este promovarea unei politici publice coerente, fundamentate, sustenabile.
  As preciza ca nu iau apararea lui Emil Hurezeanu dar consider ca opinia dumnealui a vizat efectele acestei campanii din punct de vedere macroeconomic. Iar aici are dreptate fiindca nu este observabila o strategie pentru etapa a II-a care ar trebui sa aiba in intentie consolidarea mediului economic romanesc si nu vulnerabilizarea lui in fata unei competitii pe jumatate pierdute in fata operatorilor economici globali/regionali. Drept urmare domnule Pantazi sunt necesare cateva distinctii care sa constituie premise ale analizei dv.:
  - in cele mai multe cazuri deciziile investitionale ale autoritatilor publice nu au legatura cu nevoile reale ale comunitatilor sau nu se justifica din punct de vedere economic in sensul ca acestea nu au efect multiplicator in economiile locale/regionale.
  - este absolut vizibila lipsa de capacitate institutionala in cadrul autoritatilor locale, fapt care are un impact major atat in definirea planurilor/strategiilor/obiectelor contractelor de achizitie publica, dar si asupra implementarii celor aflate in derulare.
  - lipsa de responsabilitate si responsabilizare a ordonatorilor de credite care porneste de la initierea contractelor pana la analiza performantei cheltuirii banului public.
  - criteriile de alegere a resursei umane in rândul partidelor care au promovat oameni lipsiti de orice perspectiva si reprezentari.
  Daca lupta anticoruptie se reduce la arestari pe ”criterii selective”, la reglari de conturi politice si la acordarea de decoratii, atunci putem sa anuntam colapsul unei economii cu participare romaneasca semnificativa.
  • +7 (7 voturi)    
   trebuie o transparenta a cheltuielilor (Vineri, 27 martie 2015, 11:15)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui Andrei Iancu

   cheltuilelile bugetului trebuiesc facute total transprente!
   Sunt unele exceptii dar in mare parte se poate transparentiza.
   In felul acesta sunt mai multi ochi care sa observe ce se intampla si nici functionarii nu vor mai fi impinsi sa fure.
   E o protectie a cetatenilor dar si a functionarilor. Unii sunt angajati la stat si uneori le este cerut sa faca si unele chestii nelegale altfel isi pierd jobul sau sunt marginalizati..
   • +1 (1 vot)    
    DA! (Vineri, 27 martie 2015, 11:39)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui cladob

    Transparenta ucide practicile necinstite.

    Mai mult, daca mai multe companii ar fi listate pe bursa - si ele ar trebui sa raporteze asupra modului in care folosesc resursele - banii si nu numai - atunci lucrurile s-ar derula mult mai bine in RO, Toata lumea ar avea de castigat....
 • +9 (9 voturi)    
  Trebuie facut mai mult, (Vineri, 27 martie 2015, 10:07)

  emil bobu [utilizator]

  2-3 investigati/arestati pe zi nu e destul, coruptia e mare, Doamne, e mare.
 • +10 (10 voturi)    
  nu cred (Vineri, 27 martie 2015, 10:15)

  dum_i [utilizator]

  "Anii trecuti, el era promovat mai ales de penali si aliatii lor din media. In"

  Este promovat de domnul Doctor Ponta. Si el nu e penal. E cel mai cinstit.
 • 0 (0 voturi)    
  Frica pazeste bostanaria ! (Vineri, 27 martie 2015, 16:22)

  gibi [anonim]

  Dece frica ?
  Pentru ca NU SUNT COMPETENTI
  Un bun profesionist de specialitate si "multilateral dezvoltat" nu-I este frica de nimic.
  Acesti agiamii care sunt pe functi inalte le este desigur frica, ca sunt niste habarnaisti, parveniti si insufficient pregatiti
  pusi pe functii de politicieni nostril pricopsiti .
 • 0 (0 voturi)    
  povesti (Duminică, 29 martie 2015, 13:03)

  jeddak [anonim]

  treaba de mai sus e valabil numai la firmele uriase care au cifra de afaceri de zeci de milioane de euro,in atmosfera asta de teroare,frica generalizata in subconstientul colectiv si denunturi abuzive ,arestari abuzive ,cu foarte multe victime colaterale nevinovate trebuie sa fi rau dus cu pluta sa deschizi o firma in romanica,tot asa o poti juca capitalul acela si pe bursa acolo poate vei castiga dar investind in romanica cu siguranta vei pierde,hahahaha,in rest povesti,desigur ca pe o multinationala il doare in cot de atmosfera de teroare,are bani grei si sute de avocati,dar un intreprinzator mic risca totul
 • 0 (0 voturi)    
  Mafia pădurilor la DNA (Duminică, 5 aprilie 2015, 5:15)

  Andrei [anonim]

  Aştept să văd când va începe cu adevărat campania DNA-ului împotriva celor implicaţi în defrişările înspăimântătoare ale pădurilor din munţii României. Sunt prejudicii imense, economice şi de mediu, din cauza retrocedărilor ilegale, tăierilor "la ras" pe sute de hectare, lipsei măsurilor de control din partea Inspectoratelor şi Ocoalelor Silvice, pasivităţii Gărzii de Mediu, lacunelor din legislaţie, corupţiei până la vârf. Vorbim de sume uriaşe, de miliarde de euro, care intră în buzunarele unor mafioţi şi la partidele politice. Iar în urmă rămân munţi întregi "cheliţi", păduri rase complet sau devastate, un dezastru fără precedent. Abia când îl va stopa, voi considera că DNA-ul face cu adevărat treaba până la capăt.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by