Ministrul bulgar al Finantelor, Vladislav Goranov, a exclus marti o posibila reducere a cotei standard de TVA la produsele alimentare, argumentand ca o taxare diferentiata ar fi dificil de administrat, scrie Mediafax citand Novinite.

Mentinerea unei cote unice pentru TVA reprezinta cea mai buna alegere pentru economia Bulgariei, limitand riscurile care decurg din fluctuatiile consumului intern, a afirmat Goranov.

Bulgaria aplica, din ianuarie 1999, o cota standard de TVA de 20% pentru toate produsele si serviciile, exceptand serviciile din domeniul hotelier, care sunt taxate cu 9%.

Producatorii agricoli bulgari au cerut in repetate randuri introducerea unei cote diferentiate de TVA pentru produsele din sector, insa guvernul de la Sofia s-a pronuntat impotriva unei astfel de masuri.

Premierul Romaniei, Victor Ponta, a anuntat marti ca TVA va fi redusa, incepand cu luna iunie, la 9% pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatii publice.

Masura va duce la scaderea preturilor pentru alimente, la relansarea consumului si la o colectare mai buna la bugetul de stat, a declarat pentru Mediafax ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Guvernul roman isi mentine totodata intentia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie 2016.