Premierul grec al stangii radicale Alexis Tsipras a anuntat joi lansarea unui "dialog" cu puternica biserica ortodoxa a Greciei pentru a putea folosi bunurile clericale in beneficiul statului, scrie AFP.

Tsipras, primul sef de guvern care a depus juramantul in cadrul unei ceremonii laice, a multumit "din toata inima" sefului bisericii ortodoxe, monseniorul Hieronymus, care a declarat recent ca pune la dispozitie averea institutiei pentru a ajuta la rambursarea datoriei publice a tarii.

Intr-un interviu acordat cu ocazia Pastilor, arhiepiscopul Ieronim a explicat ca aceste bunuri, fara a fi vandute, pot fi exploatate pentru a obtine venituri.

"Intr-un context in care se exercita, din motive politice, mari presiuni asupra finantelor publice, initiative precum cea a dvs pot aduce o veritabila gura de oxigen", a scris premierul, intr-o scrisoare adresata conducerii Bisericii.

Tsipras a anuntat "activarea imediata" a unei comisii insarcinate cu deschiderea dialogului asupra propunerii Bisericii.

Biserica ortodoxa greaca, neseparata de Stat, este unui dintre cei mai mari, daca nu cel mai mare proprietar funciar din Grecia. Ea detine mii de hectare de terenuri, paduri si plaje, precum si manastiri.

Preotii au respins regulat, de la inceputul crizei, criticile legate de privilegiile fiscale ale Bisericii, afirmand ca achita din 2010 un impozit de 20% din veniturile brute si ca efectueaza o vasta actiune sociala.

Totodata, guvernul a anuntat economii la cheltuielile bugetare in valoare de 300 de milioane de euro, in special in ceea ce priveste "cheltuielile de comunicatii si publicitatea ministerelor".

"Vom incepe spre exemplu sa inchiriem cladirile publice nefolosite", a declarat ministrul adjunct al Finantelor Dimitris Mardas.

Acesta a anuntat si un proiect de lege privind reducerea birocratiei, care ar urma sa aduca economii de 177 milioane euro.

De asemenea, au fost anuntate initiative pentru a lupta impotriva traficului de carburanti si tigari, un control mai bun al cheltuielilor din sanatate si taxarea fugilor de capital.

Grecia se confrunta cu dificiultati in gasirea unui compromis cu creditorii sau, UE si FMI, in ceea ce priveste reformele reclamate de finantatori pentru livrarea ultimei transe din creditul de 7,2 miliarde euro.

Comisia Europeana a inasprit joi tonul, afirmand ca nu este satisfacuta de nivelul de progrese, cu o saptamana inainte de reuniunea ministrilor de Finante din zona euro.