Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a cerut joi Bancii Centrale Europene (BCE) sa amane rambursarea a unei datorii grecesti de aproximativ 27 de miliarde de euro pe care o detine, scrie AFP.

"E destul de simplu, scadenta acestor obligatiuni trebuie amanata. Este limpede si pentru BCE", a declarat Varoufakis, intr-o conferinta de presa.

Prin obligatiunile pe care le detine in portofoliu, BCE detine datorii grecesti in valoare de circa 27 de miliarde de euro. Iar restructurarea acestora este in afara discutiei, a avertizat in ianuarie Benoit Coeure, unul dintre directorii instutiei din Frankfurt. Pe masura ce aceste obligatiuni ajung la maturitate, Atena trebuie sa le rascumpere.

Astfel, Grecia va trebui sa plateasca BCE peste 6 miliarde de euro in iulie si august, a reamintit Varoufakis.

"Ministerul Finantelor va trebui, intr-un fel, sa se imprumute de la colegii nostri pentru a le putea plati", a explicat el.

Varoufakis avertizase luni ca tara sa risca sa intre in criza de lichiditati in doua saptamani daca nu se ajunge la un acord cu creditorii pentru a debloca ultima transa din fondul international de ajutor.

Grecia negociaza in prezent cu partenerii sai din zona euro si FMI pentru a debloca aceasta transa de 7,2 miliarde euro, fara de care ar putea intra in incetare de plati.

Cotidianul pro-guvernamental Avgi a scris joi ca Atena spera sa ajunga la un acord cu creditorii sai inainte de rambursarea a 302,5 milioane de euro catre FMI prevazuta in 6 iunie.