Esecul negocierilor intre Grecia si creditorii interntionali risca sa impinga din nou tara mediteraneana intr-o "profunda recesiune" si sa afecteze dezvoltarea economica actuala din Europa Centrala, a avertizat joi Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, deja ocupata in zona sa de actiune cu crizele din Rusia si Ucraina, potrivit AFP.

BERD, fondata in 1991 pentru a ajuta tranzitia catre economia de piata a tarilor rezultate din implozia Uniunii Sovietice, precum si a fostilor sai sateliti din Europa de Est, s-a angajat in luna martie sa investeasca in Grecia pentru prima data. Aceasta decizie a fost luata la solicitarea Atenei, confirmata odata cu revenirea la putere, anul acesta, a stangii radicale a lui Alexis Tsipras.

Ca atare, BERD include pentru prima data Grecia in noile sale previziuni economice publicate cu ocazia reunii sale anuale organizate la Tbilisi.

BERD se asteapta anul acesta la o crestere zero a PIB-ului Greciei, dupa o crestere de 0,8% anul trecut. Insa acest pronostic, mai pesimist decat cel facut de Bruxelles, se bazeaza pe un acord intre Atena si partenerii sai din zona euro si FMI, care negociaza eliberarea unei ultime transe de imprumuturi internationale in valoare de 7,2 miliarde de euro.

"Aceste previziuni ar fi complet invalidate" in caz de esec, eveniment potential sinonim pentru Atena cu un default, constata institutia financiara. "In acest caz, Grecia va cadea probabil inapoi intr-o profunda recesiune ale carei amploare si durata sunt dificil de evaluat", continua BERD.