Yuanul "nu mai este subevaluat", a apreciat marti Fondul Monetar International (FMI), contrazicand Statele Unite ale Americii si in contextul in care Beijingul incearca sa accelereze caracterul international al monedei nationale chineze, scrie AFP.

Principalii parteneri ai Chinei, cu SUA in frunte, acuza de doua decenii subevaluarea monedei chineze, a carei convertibilitate ramane strans controlata, si avantajul aferent pentru exporturile gigantului asiatic.

"Aprecierea efectiva si substantiala a renminbi (celalalt nume al yuanului) a adus rata de schimb la un nivel care nu mai este subevaluat", a stabilit institutia, intr-un raport asupra celei de-a doua economii mondiale.

Daca "subevaluarea renminbi a fost in trecut un factor major pentru importante dezechilibre", acum nu mai este cazul, a continuat FMI, care a subliniat insa necesitatea de a continua "ajustarea ratei de schimb in functie de evolutiile fundamentale".

Pe fondul imenselor excedente comerciale, China a acumulat rezerve uriase de valute, care echivalau la finele lui martie cu 3.730 miliarde de dolari.

Dupa ce a stagnat timp de doi ani, pana in mai 2010, in jurul valorii de 6,82 yuani pentru un dolar, renminbi s-a apreciat gradual, ulterior.

A atins un maxim de 6,0406 yuani pentru un dolari in ianuarie 2014, dar a scazut din nou, pana la circa 6,20 yuani in prezent,

FMI a cerut Beijingului "sa accelereze masurile pentru a face mai flexibila convertibilitatea yuanului".

In prezent, yuanul poate fluctua intr-un interval strans in jurul unui nivel de referinta stabilit de Banca Centrala (PBOC).