Economia in tarile Europei Centrale si de Est e vazuta cu mai mult optimism de catre analistii Erste Group. Rezultatele economice din primul trimestru au fost o surpriza placuta la Viena, iar prognozele Erate au fost revizuite pozitiv. Declaratia ii apartine analistului sef al Erste Group Friedrich Mostboeck, citat de ziarul austriac Der Standard.

Acesta a declarat intr-o conferinta de presa ca motoarele de crestere economica in aceasta regiune sunt investitiile si consumul privat, iar conjunctura e asteptata sa evolueze mult mai bine decat in tarile din zona Euro. Pentru Europa Centrala si de Est, analistii Erste prognozeaza o crestere medie de 3%, in timp ce pentru statele din uniunea monetara prognoza e de 1,5%.

Der Standard mai noteaza si ca grijile fata de o posibila contagiune in Europa Centrala si de Est in cazul unui Grexit sunt extrem de mici. Mostboeck a calificat scenariul unor efecte negative in regiune din cauza unui faliment al Greciei drept "idiotenie totala".

Exporturile catre Grecia insumeaza in Polonia 0,1% din PIB, in Cehia si Slovenia 0,2%. Cele mai mari ponderi le au Bulgaria cu 3,5% si Romania cu 0,5%. Mostboeck afirma totusi ca efectele ar putea fi ceva mai mari in Romania si Bulgaria din cauza bancilor elene reprezentate in cele doua tari. Dar cota de piata nu depaseste 10%, conform Erste Group.