Zona euro se pregateste pentru default-ul Greciei
Autoritatile de la Atena au solicitat o prelungire cu o luna a programului de sustinere financiara care expira pe 30 iunie, in aceeasi zi in care Grecia trebuie sa plateasca FMI 1,6 miliarde de euro, scrie agentia Reuters, citata de Mediafax.
Oficialii celorlalte state ale zonei euro au respins insa solicitarea in unanimitate, demonstrand cat de mult a reusit Tsipras sa nemultumeasca partenerii din uniunea monetara cu anuntul surprinzator referitor la referendum, dupa cinci luni de negocieri intense.
Dupa respingerea solicitarii Greciei de prelungire a programului de salvare, ministrii de Finante din zona euro au spus ca sunt pregatiti sa faca tot ceea ce este necesar pentru a mentine stabilitatea regiunii.
Ministrii de Finante au aratat ca zona euro este intr-o situatie mult mai buna decat in perioada de varf a crizei datoriilor de acum cativa ani, ei solicitand, implicit, Greciei sa impuna controlul capitalului pentru stabilizarea sistemului bancar.
Banca Centrala Europeana (BCE), care a asigurat stabilitatea sistemului financiar elen prin imprumuturi de urgenta, va analiza duminica daca va opri sau nu finantarea bancilor prin programul ELA.
"Planul B devine rapid planul A", a declarat ministrul finlandez de Finante Alexander Stubb.
Ministrul elen de Finante Yanis Varoufakis, care a parasit reuniunea Eurogroup, a spus ca "este o zi trista pentru Europa".
In Grecia, oamenii au format cozi la bancomate, iar introducerea controlului capitalului devine tot mai probabila.
Premierul Tsipras a cerut grecilor sa respinga termenii programului de salvare care prevede noi masuri dureroase de reforma, precum taierea pensiilor si majorarea taxei pe vanzari.
Ministrul olandez de Finante Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogroup, a spus ca referendumul convocat de Tsipras submineaza credibilitatea guvernului elen, potrivit Bloomberg.
"Nu doar ca Guvernul grec a respins ultimle propuneri le institutiilor, dar trebuie sa realizati ca propunerile au dat deja dovada de flexibilitate maxima", a aratat Dijsselbloem.
Varoufakis a spus in schimb ca Guvernul a respins masurile de austeritate propuse de creditori, respectiv Comisia Europeana, BCE si FMI, intrucat planul nu a dat nicio speranta ca Grecia va iesi din criza economica.
"Masurile, de la taieri de pensii la reduceri ale salariilor, au fost un esec clar avand in vedere ca Grecia a cerut primul ajutor financiar in 2010, iar de atunci a obtinut doua programe de finantare in valoare totala de 240 de miliarde de euro", a aratat ministrul.
Presiunile asupra Greciei sunt amplificate de faptul ca Grecia trebuie sa plateasca FMI aproape 1,6 miliarde de euro pe 30 iunie.
BCE a majorat saptamanal fondurile puse la dispozitia bancilor elene prin programul de asistenta de urgenta ELA, iar in ultima perioada zilnic, pentru a sustine bancile afectate de retragerile depozitelor.
In total, bancile au primit din partea BCE prin programul ELA 89 de miliarde de euro.
Decizia de oprire a finantarii prin programul ELA necesita o majoritate de doua treimi in consiliul guvernatorilor BCE format din 25 de membri, dar nu va fi greu de obtinut daca presedintele institutiei, Mario Draghi, o va sustine.
Presedintele bancii centrale germane, Jens Weidmann, membru in consiliul BCE, sustine o astfel de masura, el declarand joi ca programul ELA ridica probleme serioase legate de finantarea guvernelor, care este ilegala conform legislatiei comunitare, in conditiile in care bancile elene cumpara in mod regulat obligatiuni guvernamentale pe termen scurt in valoare de circa 9 miliarde de euro.
Majoritatea bancilor din Grecia sunt inchise in perioada weekendului, asa ca nu au fost semne de panica pe strazile din Atena.
Oficialii eleni au dat asigurari ca ca nu vor impune controlul capitalului pentru limitarea retragerilor, dar politia a intarit securitatea in apropierea bancomatelor.
Banca Greciei a anuntat ca face eforturi uriase pentru a asigura ca bancomatele sunt alimentate cu bani.
O filiala a Piraeus Bank care in mod normal este deschisa sambata de aceasta data a fost inchisa, cu toate ca in fata sa asteptau circa 100 de persoane. Un director a declarat ca angajatii se tem din cauza cozii formate.
Cozi lungi s-au format si la unele supermarketuri din Atena, oamenii facand stocuri.
In pofida ingrijorarii, sunt si semne de sfidare, dar si de usurare in randul populatiei, dupa ani de austeritate si nenumarate intalniri de urgenta ale oficialilor eleni cu creditorii.
"Referendumul este necesar pentru trimite un mesaj europenilor ca poporul grec nu este subjugat, nu mai suntem sub ocupatie", a spus Elias Papachadzis, un locuitor al Atenei in varsta de 49 de ani.
Grecia: Ministri si parlamentari Syriza, la coada la bancomatul de la Parlament
Parlamentul grec a aprobat planul lui Tsipras de a organiza un referendum la 5 iulie pe tema propunerilor de reforme

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Amandoi servesc rusia si asta devine clar cand stii ca rusia vrea o europa dezbinata.
Este clar, UE ar fi facut compromisuri banesti fata de Grecia, banii oricum i-a pierdut, insa si-ar fi pierdut si orice urma de credibilitate. Politicienii greci ar fi jubulat stimulandu-i si pe altii de pe alte melegauri sa faca la fel.
Poate cu alti politcieni, cu alt discurs si alta abordare, s-ar fi gasit o solutie de mijloc, insa poporul grec prin alesii lui a dat semnalul ca nu e dispus sa plateasca nimic.
Ce urmeaza, o cadere economica globala dar un dezastru total pentru grecia. Pe plan intern, nu au multe variante, iar pentru un guvern populist, inflatia va fi singura acceptabila. Deci nu vom avea taieri de pensii si salarii, dar moneda lor nu va mai valora nimic.
De aia fac coada acum la bancomate, pentru ca acestea inca mai elibereaza euro.
Pierderile care s-ar produce ajutând Grecia sunt mai mici decât cele care s-ar produce dacă Grecia ar fi dată afară din zona EUR. Raționamentul economic dictează ca Greciei să i se mai treacă cu vederea o parte din împrumuturi.
Superjunk GR. Din totalul de 4,4 milioane persoane care muncesc in Grecia, 17,5% lucreaza in sectorul public.
Evaziunea fiscala a fost estimata de catre Federatia Industriilor din Grecia la aproximativ 30 de miliarde de euro, problema reprezentand-o numarul mare de practicanti ai unor meserii liberale, de la doctori si pana la instalatori.
De ex din 150 de medici practicanti dintr-un cartier al Atenei, mai mult de jumatate au declarat venituri anuale sub 30.000 de euro, iar 20% dintre ei au completat fisa fiscala cu sume sub 10.000 de euro.!?
Doctorii, comerciantii, firmele de avocatura si cele notariale sunt in topul evazionsitilor in Grecia, tara in care cel putin jumatate din populatie nu isi plateste darile catre stat, potricit unui studiu al Confederatiei Nationale de Retail din Grecia.
Mai mult, circa jumatate din populatia Greciei ar refuza bon fiscal daca ar avea aceasta optiune, arata studiul. Acest lucru insemna ca populatia Greciei nu vede evaziunea ca fiind ceva rau. Insa daca s-ar pune problema unor beneficii, peste 90% din persoanele consultate au afirmat ca ar cere bon fiscal.
Iar in fruntea topului evazionistilor se afla doctorii (afirma 88,6% din respondenti), urmati de liber-profesionisti (85,4%), firme de avocatura si notariat (75,2%), firme de catering (57,9%) si benzinarii (44,1%).
La studiu au participat 1.600 de persoane si 1.000 de firme si companii.(Dana Mihailovici – EContext)
Intentia sa de a renunta la politica de austeritate, care a micsorat PIB-ul Greciei cu aproape 25% de la inceputul crizei, a ramas doar o promisiune fara acoperire
In societatea UE sunt probleme grave! Le-au rezolvat? Nu! Au importat arabi pt a le rezolva prin crime, droguri, etc...
Oameni buni, trezirea! Societatea UE se distruge prin legi! UK s-a saturat sa inghita orice si pe oricine in tara lor doar pt ca e obligata sa respecte niste legi facute de cretini!
Visul european a esuat din prima saptamana de la infiintare. Cititi fratilor legislatia, aveti internet! Sa vedeti ce inseamna si ce obliga UE!
UE = hotie si prostie!
Mai bine independent. Norvegia, Elvetia, de ce nu vor???
Veniti sa traiti in occident! In RO ne-au spalat capul cu niste aberatii. Occidentul isi vopsesc ciorile pe gard dar realitatea e alta!
"Grecia ar trebui să depună o cerere în acest sens. Celelalte țări din UE ar trebui să aprobe cererea. Numai atunci Grecia ar putea părăsi zona euro."
Adevărul gol-goluț este că nu există nicăieri stipulat în maldărul de tratate europene vreo modalitate clară pentru ca o țară să părăsescă zona euro.