Bugetul pentru anul viitor va avea o regula foarte clara si stricta, respectiv ca vor exista cheltuieli de la bugetul de stat daca acestea sunt eligibile pentru fonduri europene, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a precizat ca astfel se poate degreva bugetul si mari absorbtia, potrivit Mediafax.

"Bugetul anului 2016 va avea o regula foarte clara, stricta: nu va exista niciun fel de cheltuia din bugetul de stat care poate fi facuta pe bani europeni. Obligatia fiecarui minister in parte va fi aceea ca orice activitate care este eligibila pe fonduri europene s-o treaca in aceasta categorie pentru a degreva bugetul de stat. Asta este o regula de la care nu vreau sa fac niciun fel de rabat", a afirmat marti Teodorovici, dupa o intalnire cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu.

El a aratat ca sunt foarte multe activitati in economie care au fost finantate de la bugetul de stat in ultimii ani si ca acest lucru trebuie sa inceteze.

"Sunt bani europeni alocati pentru aceste activitati si in acest fel degrevam bugetul de stat, sunt sute de milioane de euro care pot fi folosite din bani europeni. Daca facem aceasta abordare inca de la inceputul noului ciclul financiar, Romania are aceasta sansa, pe de o parte sa aiba absorbtie de 100%, pe de alta parte banii din constributia initiala sa-i folosim in zone unde este nevoie si sa nu revenim asupra unor masuri luate prin Codul Fiscal", a mai spus Teodorovici.

Reprezentantul Guvernului a punctat ca in Ministerul de Finante se va infiinta un departament care va avea doua activitati principale, de identificare a cheltuielilor care pot fi taiate fara sa a afecta "bunul mers al economiei" si a unui mod mult mai eficient de a cheltui banul public.

"Sunt doua functii moderne, Italia a facut o astfel de strucutra si a economisit 20 miliarde euro din bugetul propriu. Sper ca ordonanta sa fie adoptata saptamana viitoare in Guvern", a mai spus ministrul de resort.