Sefa FMI, Christine Lagarde, a afirmat vineri ca o usurare a datoriei este indispensabila pentru viabilitatea planului european de ajutor destinat Greciei si ca acest lucru este o conditie pentru participarea Fondului, scrie AFP.

Yanis Varoufakis si Christine LagardeFoto: Agerpres/EPA

"Raspunsul este destul de categoric: Nu", a raspuns Lagarde, intrebata despre viabilitatea planului creionat luni la Bruxelles, fara o usurare a datoriei.

"Acesta este motivul pentru care partenerii europeni au admis usurarea datoriei", in acordul de luni, a adaugat ea, la postul francez de radio Europe 1, precizand ca "principiul este admis", nu insa "suma si modalitatile".

Ea a conditionat participarea FMI la un al treilea plan de salvare de o astfel de decizie. "Pentru a putea participa trebuie sa existe un program complet din punctul nostru de vedere", iar aceasta inseamna ca Grecia trebuie sa se reformeze, sa se disciplineze, dar si creditorii trebuie sa restructureze datoria.

In ceea ce priveste modalitatile acestei eventuale restructurari, excluzand transferurile bugetare si reducerea datoriei, ea a privilegiat "prelungirea considerabila a scadentelor, prelungirea de asemenea a perioadei de gratie - in care nu se efectueaza nicio rambursare - si reducerea la maximum a dobanzilor" pentru "a face datoria sustenabila".

Parlamentul grec a adoptat joi o serie de reforme dure cerute de creditorii Greciei. Acest vot era o conditie sine qua non pusa luni de zona euro pentru continuarea unui proces care ar putea duce, in cateva saptamani, la un nou plan de ajutor financiar destinat Greciei, evaluat intre 82 si 86 de miliarde de euro pentru trei ani.