Klaus Iohannis nu a promulgat Codul Fiscal. Presedintele a retrimis legea initiata de Guvern la Parlament

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 17 iulie 2015, 12:31 Economie | Finanţe

Klaus Iohannis
Foto: Administratia Prezidentiala
Presedintele Klaus Iohannis nu a promulgat Codul Fiscal si a cerut Parlamentului sa-l reexamineze, avertizand ca masurile incluse in aceasta lege "ar genera implicatii majore la nivelul constructiei bugetare pentru anii urmatori din perspectiva obiectivului de mentinere a consolidarii fiscale".

Parlamentul va lua in discutie cererea de reexaminare a presedintelui in viitoarea sesiune din septembrie sau intr-o eventuala sesiune extraordinara ce ar putea fi convocata la finalul lunii august, potrivit unor informatii care circula in mediul politic. Daca Parlamentul adopta proiectul de Cod Fiscal in aceeasi forma, presedintele mai are o singura cale de atac: sesizarea Curtii Constitutionale. Daca magistratii CCR vor decide ca proiectul de lege respecta Constitutia, atunci presedintele va fi obligat sa il promulge.

"Legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ".

"Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni", argumenteaza seful statului.

Presedintele noteaza ca "simpla relaxare fiscala, neinsotita de continuarea procesului de crestere a colectarii veniturilor si de o reasezare sustenabila a cheltuielilor bugetare (...) poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evolutiilor economice si sociale viitoare".

"Sustinem relaxarea si simplificarea fiscala prin reducerea unor taxe si impozite in conditiile in care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscala si predictibilitate. Din aceasta perspectiva, consideram ca noul Cod fiscal poate fi pus in aplicare numai dupa o riguroasa si temeinica analiza a implicatiilor intregului set de masuri fiscale si bugetare asupra constructiei bugetului general consolidat, atat pentru anul 2016, cat si pentru anii urmatori si numai cu respectarea obligatiilor asumate de Romania si a legislatiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetara", continua presedintele.

In opinia sa, punerea in aplicare a noului Cod fiscal ar genera implicatii majore la nivelul constructiei bugetare pentru anii urmatori din perspectiva obiectivului de mentinere a consolidarii fiscale.

"Conform evaluarilor Comisiei Europene si Fondului Monetar International, punerea in aplicare a noului Cod fiscal atrage, in mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB si deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenta si Strategiei Fiscal-bugetare. O asemenea dinamica denota instabilitate in abordarea fiscal-bugetara: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc".

Iata mai jos alte argumente invocate de Klaus Iohannis:

 • In absenta unei ajustari negative de mare amploare pe latura cheltuielilor, cadrul fiscal-bugetar preconizat va fi incompatibil cu mentinerea procesului de consolidare fiscala si cu respectarea obiectivului bugetar pe termen mediu asumat de Guvern prin documentele oficiale de politica economica, respectiv prin Strategia Fiscal-bugetara 2015-2017 si prin Programul de Convergenta 2015 - 2018. Cu alte cuvinte, prin noul Cod fiscal se va inregistra o abatere semnificativa de la cadrul de stabilitate si predictibilitate asumat prin tratatele europene si legislatia interna. In acest sens, se cuvine a fi subliniata diferenta majora dintre un deficit bugetar neintentionat, ca efect al unei dinamici economice nefavorabile, si un deficit bugetar deliberat, asa cum este cazul scenariului actual de politica fiscal-bugetara.
 • Din perspectiva sustenabilitatii cadrului fiscal-bugetar, in legatura cu intrarea in vigoare a Codului fiscal in forma transmisa la promulgare semnalam o serie de riscuri interne si externe. Astfel, in plan intern, riscurile si vulnerabilitatile ar putea fi reprezentate, in primul rand, de revenirea la o politica fiscal-bugetara prociclica, intr-un moment cat se poate de nepotrivit, in care Romania are nevoie sa iasa pe termen lung din capcana politicilor prociclice, care induc crestere economica nesustenabila si dezechilibre masive in recesiune. In al doilea rand, un alt risc este reprezentat de absenta unei corelari necesare intre prioritatile si politicile fiscale, pe de o parte, si prioritatile si politicile bugetare, pe de alta parte. O consecinta a intrarii in vigoare a noului Cod fiscal poate fi si neglijarea unor prioritati bugetare asumate prin consens politic, cum ar fi obiectivul de crestere a bugetului pentru aparare la 2% din PIB pana in anul 2017.
 • Alte riscuri si vulnerabilitati la adresa cadrului fiscal-bugetar ar putea decurge din contextul european si international actual, in care situatia economica a Greciei genereaza incertitudini majore, nu doar in zona euro, iar pietele financiare globale pot resimti socuri si caderi dintre cele mai puternice. In acest context, riscul de finantare ar putea creste semnificativ. Totodata, semnalam ca promovarea unui model economic axat pe cresterea consumului in dauna investitiilor ar putea supralicita aportul consumului la cresterea economica si, in plus, ar putea afecta si competitivitatea si balanta externa a Romaniei. Nu in ultimul rand, actualul scenariu fiscal-bugetar ar putea afecta obiectivul asumat explicit de catre Guvern privind aderarea la Zona Euro.
 • In eventualitatea si in functie de amploarea materializarii acestor riscuri, situatia macroeconomica a Romaniei ar putea suferi o deteriorare apreciabila si, posibil, de lunga durata, fapt ce ar atrage necesitatea unor ajustari costisitoare in plan fiscal-bugetar.
 • Ca stat membru al Uniunii Europene, Romania si-a asumat o serie de obligatii in vederea respectarii unor indicatori fiscali-bugetari prevazuti expres in legislatia primara si secundara a Uniunii Europene, precum si in Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare, ratificat prin Legea nr. 83/2012. In conformitate cu prevederile acestui tratat care, potrivit dispozitiilor art. 11 alin. (2) din Constitutie, face parte din dreptul intern, Romania si-a asumat angajamentul de a atinge obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) in 2015. Potrivit indicatorului de datorie publica, in cazul Romaniei MTO semnifica o tinta de deficit structural de maxim 1% din PIB.
 • Legea privind Codul fiscal consacra dispozitii care induc un efect contrar actului normativ sus-mentionat. Prin inducerea unui deficit bugetar semnificativ mai mare se ignora angajamentele bugetare asumate de Romania la nivel european. In contextul economic actual, consideram ca implementarea noului Cod fiscal comporta serioase rezerve de oportunitate, avand in vedere, in principal, reversarea procesului de consolidare fiscala, realizare pe care Romania a obtinut-o, in perioada post-criza, cu ajustari si eforturi semnificative. In acest sens este si pozitia Consiliului Fiscal, potrivit caruia "implementarea prevederilor noului Cod Fiscal este de natura sa antreneze o deviatie permanenta si de proportii" in raport cu obiectivele asumate de Romania, fiind vorba de un "derapaj deliberat, in flagranta contradictie cu principiile si regulile instituite atat de legislatia nationala, cat si de tratatele europene".
 • Ca urmare a obligatiilor asumate de Romania cu privire la deficitul bugetar, in plan intern a fost adoptata Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, ce consacra principii de disciplina bugetara similare reglementarilor europene in materie. Potrivit acestui act normativ, Guvernul are obligatia de a conduce politica fiscal-bugetara in mod prudent si de a gestiona resursele si obligatiile bugetare, precum si riscurile fiscale de o maniera care sa asigure sustenabilitatea pozitiei fiscale pe termen mediu si lung (art. 4 din Legea nr. 69/2010). Acelasi act normativ stabileste obiectivele si regulile politicii fiscal-bugetare, precum si mecanismele de corectie in caz de deviere de la obiectivul bugetar pe termen mediu sau de la calendarul de ajustare (art. 5-14 din Legea nr. 69/2010).
 • Prin consecintele pe care le poate antrena intrarea in vigoare, noul Cod fiscal vine in contradictie cu principiile instituite de Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, fiind ignorat chiar scopul avut in vedere de legiuitor, respectiv acela de a derula politici fiscal-bugetare responsabile, prudente, in contextul economic actual, care sa permita cadrului fiscal-bugetar acomodarea rapida la o serie de socuri si incertitudini de pe pietele financiare si din economia globala.

Jurnal din Israel​

​FOTOGALERIE Tel Aviv: plaje, muzici si trupuri

Greu sa gasesti in lume un oras care petrece mai mult, care se odihneste mai seren. Un New York pe Malul Mediteranei, un colt de Europa sofisticata in Orientul Mijlociu, o destinatie de plaja excelenta, un oras in care noptile de distractie se continua si dupa ce se crapa de ziua. Oameni pe longboard-uri colorate coboara spre faleza orasului, de multe ori purtand doar o pereche de pantaloni scurti. Esti in inima civilizatiei est-mediteraneene, cu hedonismul ei milenar, cu cultul inca pastrat al corpurilor frumoase, cu o senzualitate subtila, dar neascunsa.

24655 vizualizari

 • -14 (92 voturi)    
  salariu marit dar tva scazut pentru popor nu? (Vineri, 17 iulie 2015, 12:37)

  rodin [anonim]

  Mi se pare revoltator ca sa fie o urgenta cererea Presedintelui de marire a salariilor demnitarilor prin ordonanta de urgenta dar cind vine vorba de scaderea taxelor Presedintele sa refuze. Scaderea Tva era in programul prezidential, exista inregistrarea in care Presedintele a spus ca acest cod fiscal este copiat din programul lui, a fost votat in unanimitate in Parlament si ar fi benefic pentru toti cei care produc ceva in tara asta!
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • -20 (60 voturi)    
  Un presedinte pentru hoti (Vineri, 17 iulie 2015, 12:42)

  Alin [anonim]

  De ce sa se reduca taxele sa o ducem si noi mai bine , las ca trebuie sa aiba ce fura ei .
  O sa vedem ca ar fi fost bani ptr acoperirea reducerilor de taxe peste ani cand DNA o sa - i aresteze pe nemernici .
  Pe tv sau in presa apar numai inbuibati care ne spun ca ar fi rau sa se reduca taxele si ar fi bine sa se mareasca investitiile , MAI SATURATI-VA SI FURATI MAI PUTIN BAIIIIIIIIII
   #showComment#showComment#showComment
 • +10 (42 voturi)    
  codul fiscal (Vineri, 17 iulie 2015, 12:44)

  SERBAN FILIP [anonim]

  Pina la aceasta data nu este publica varianta codului fiscal trecuta de parlament.In presa au aparut diverse comentarii.Pentru a te pronunta in cunostinta de cauza trebuie sa cunosti varianta trecuta de parlament.Daca detineti varianta codului fiscal care a fost trimisa spre promulgare va rugam sa o publicati.
  Cu stima
  Filip Serban
  Expert contabil
   #showComment#showComment#showComment
 • +4 (8 voturi)    
  si ce o sa zica.. (Vineri, 17 iulie 2015, 12:47)

  rochiri [utilizator]

  Moise Guran...!
 • +7 (25 voturi)    
  oare Guvernatorul Isarescu va spune ceva DIRECT?! (Vineri, 17 iulie 2015, 12:50)

  lili [anonim]

  Pana cum Dl Isarescu a vorbit despre eventualele efecte periculoase ale noului Cod Fiscal, dar fara a pronunta macar cele 2 cuvinte: Cod Fiscal, lasandu-l pe Ponta sa spuna ca chiar si guvernatorul NU s-a pronuntat impotriva noului Cod ci a fost "moderat" !!!
  Ori, Presedintele Johanniis s-a consultat cu Guvernatorul Isarescu, sper ca macar ACUM dl Isarescu sa-si expuna public pozitia fata de noul Cod Fiscal?!
  Oare o va face?!
  Tare mi-e ca nu, tare mi-e ca va continua sa vorbeasca pasareasca lui, fara nici o exprimare concreta si directa!
  Sper doar sa nu ne intoarcem la anul 2010 cand dupa masurile lui Tariceanu din anii 2006-2007 si lipsa masurilor lui Boc in anul electoral prezidential 2009 am ajuns la austeritatea draconica a lui T Basescu, unica in UE, din 2010!!
  Recitalul penalului Ponta incepe, de-acum televiziunile de casa il vor avea invitat 24 de ore din 24, atacandu-l zi si noapte pe Johannis!
 • +11 (23 voturi)    
  cod fiscal (Vineri, 17 iulie 2015, 12:51)

  Luna [anonim]

  Sigur ca toata lumea l-a vrut si-l vrea, dar nu in orice conditii si nu in asa fel, incit intr-un an dupa aplicare sa nu fie sustenabil, sa trebuiasca din nou modificat. Trebuie sa aiba sorti de functionare pentru cel Putin 10 ani, pentru ca oamenii de afaceri sa se poata baza pe calculele, care rezulta din aplicarea sa. Ponta face si desface dupa bunul plac si fara probleme de la o zi la alta, eu ma bucur ca presedintele este vigilent si precaut.
   #showComment
 • +9 (33 voturi)    
  Foarte Bine (Vineri, 17 iulie 2015, 12:53)

  tibiro [utilizator]

  Foarte bine face prin nepromulgare. Victor Ponta se grabeste sa treaca CF-ul in ideea ca va castiga capital electoral si scapa de debarcare, nu il intereseaza ce impact are pe termen mediu/lung, conteaza problema de moment. Plus, noul CF este drastic pentru PFA-uri, micro-intreprinderi:
  - PFA-urile si salariati vor plati CAS-ul (chiar daca ca si salariat mai platesc odata) la toata suma, din start 10.5% in plus
  - pentru micro se re-introduce forfetarul
  - orice venit va fi supus si cas si cass (inclusiv la dobanzi)
  - cresc impozitele pentru locuinte foarte mult daca acolo isi are sediul si un PFA spre ex

  Si alte masuri care nu fac decat sa descurajeze munca pe cont propriu, in ideea ca toti ar trebui sa fie salariati usor de controlat si strans cu usa.
   #showComment#showComment
 • +13 (29 voturi)    
  Ha (Vineri, 17 iulie 2015, 12:54)

  RaduMischie [utilizator]

  Acum poate va intelege Iohannis capcana care i s-a intins cu majorarea salariilor demnitarilor.
  Asa cum spune si rodin mai sus, PSD va putea face scandal ca presedintelui ii convine sa aiba salariu marit, dar nu e de acord sa scada taxele pentru populatie
  Ce sa-i fac, trebuia sa nu se bucure la majorarea salariilor...
   #showComment
 • +5 (17 voturi)    
  Se vede ca BNR a vorbit (Vineri, 17 iulie 2015, 13:04)

  D_Poroineanu [utilizator]

  CE imi place la Iohannis e ca atunci cand nu se pricepe adopta opinia unui expert.
  Asta da smerenie in faat complexitatii vaste a lumii in care traim.
  Pontalache is schimb vomita imprecatii, minte de stinge si se contrazice de la o zi la alta. Ii prevad un sfarsit la spitalul de psihiatrie.
   #showComment
 • -2 (22 voturi)    
  mare dezamagire ! (Vineri, 17 iulie 2015, 13:08)

  JohnnyBoy [utilizator]

  Pai domule presedinte, nu acesta era programul sustinut si de dumneavoastra in campania pentru prezidentiale ? Cum puteti sa va schmbati opinia la 180 de grade doar pentru ca masurile nu au fost propuse de Alinuta ? Sau ati mintit in campanie cand ati spus ca sustineti scaderea taxelor ? Sunt doar intrebari retorice, nu ma astept la nici un raspuns. Foarte mare dezamagire !
   #showComment
 • +9 (19 voturi)    
  Reducerea TVA-ul e cu bătaie. (Vineri, 17 iulie 2015, 13:09)

  Con_stan_tin [utilizator]

  PSD știe că pierde alegerile în 2016 iar cei de dreapta, dacă nu se vor descurcă să guverneze cu taxele scăzute, vor trebui să le mărească din nou.
   #showComment
 • -7 (25 voturi)    
  cica 'sa ramana istorie.' (Vineri, 17 iulie 2015, 13:10)

  stoian [anonim]

  Pai masurile de austeritate din 2010 raman foarte actuale pentru ca Herr KWJ nu e de acord sa fie eliminate, nu e de acord cu scaderea TVA. E bine sa ramanem noi cu cel mai mare TVA dintre tarile europene ale mai sarace, ba aproape dintre toate.Sa platim noi TVA ca sa aiba Klaus de unde sa-si ia Mertzan de lux, avion personal, vila renovata pe milioane, salariu baban, plimbari cu nevasta samd...
   #showComment#showComment
 • +3 (15 voturi)    
  totul pentru politicieni, nimic pentru economie (Vineri, 17 iulie 2015, 13:11)

  rodin [anonim]

  In plus, Codul Fiscal prevede renuntarea la acciza de 7 eurocenti si eliminarea taxei pe stilp. Reducerea taxarii este un element de competitivitate al Romaniei necesar pentru aderarea la euro, daca e sa ne luam dupa ce vrea Presedintele. Presedintele nu a spus nimic cind au marit pensiile speciale, salariul minim si alte cresteri care nu genereaza crestere si dezvoltare. In plus, il vad pe dl Marinescu preocupat de riscurile viitoare asupra Romaniei. Dar cind i-a scris programul economic al Presedintelui in campanie nu stia ca reducerea TVA pe care o clama risca bugetul viitor? Mi se pare ca abordarea Presedintiei este sa fie venituri mai mari pentru clasa politica dar nu pentru operatorii economici, pentru cetateni in ultmul rind. De ce nu se bate Presdintia pentru reducerea taxarii si crestera investitiilor daca doreste dezvoltare economica? In plus, daca ai spatiu bugetar cum este cazul acum de ce nu se poate reveni la corectarea masurii de cresterea TVA in 2012?
 • +6 (26 voturi)    
  O anchetă pentru modificările ilegale făcute. (Vineri, 17 iulie 2015, 13:18)

  vali47 [utilizator]

  După votarea în Parlament a Codului Fiscal Ponta și mafioții lui au modificat unele articole,încât codul fiscal trimis la promulgare nu avea sens.Ponta trebuie anchetat pentru modificarea unei legi în mod abuziv,anarhist.
   #showComment#showComment
 • -2 (30 voturi)    
  O decizie pur politica si falsa (Vineri, 17 iulie 2015, 13:22)

  Todo [anonim]

  Eu l-am votat pe KI, dar ce face e stramb

  Orice presedinte liberal ar trebui sa sustina o reducere a fiscalitatii. Argumentele lui sunt doar niste generalitati si extrapolari vagi.

  Deficite de 1% sunt extrem de mici si nesanatoase pentru o tara in curs de dezvoltare care are mult de recuperat. Pacat ! sunt dezamagit de presedinte , o masura pur politicianista.
   #showComment#showComment#showComment
 • -1 (11 voturi)    
  si mai e ceva (Vineri, 17 iulie 2015, 13:39)

  rodin [anonim]

  Spune Presedintia ca "masurile de austeritate din 2010 trebuie sa devina istorie". Pai pe aceasta logica respingerea relaxarii fiscale pe care o fac azi continua austeriatea din 2010, nu?
 • +8 (16 voturi)    
  mda (Vineri, 17 iulie 2015, 13:41)

  Tejveer [utilizator]

  intr-un fel e evident jocul lui ponta pentru toata lumea. scade tot acum, la anu' pierde alegerile, vin altii care trebuie sa creasca taxele pentru ca suntem in deficit major. La urmatoarele alegeri, se va intampla ca pe vremea lui Boc. PSD a scazut taxele, ceilalti au crescut. Votati PSD ! Cred ca cineva trebuie sa faca puscarie pentru chestii de genu' asta.
 • -2 (12 voturi)    
  Oportun/inoportun (Vineri, 17 iulie 2015, 13:44)

  adrian [anonim]

  Avion privat este oportun, Mercedes S de 200,000 euro este oportun, excursii scumpe in strainatate din salariu de bugetar e oportun, salariu marit este oportun, tinute scumpe pentru doamna este oportun, reducerile de taxe...hei, hop, STOP; astea sunt inoportune, se supara comisia europeana si fondul monetar; asta este un bun motiv sa cred ca Nicolae Ceausescu, declarat de occidentali drept dictator si comunist, a fost in fapt ultimul presedinte patriot in ultimii 50 de ani
   #showComment
 • +4 (6 voturi)    
  predoiu uita ca doamna vass a propus acum trei sap (Vineri, 17 iulie 2015, 13:56)

  rodin [anonim]

  I-a prins in offsaid Presedintele pe liberali. Catalin Predoiu tocmai spune ca acum sunt impotriva fiindca guvernul nu a luat "masuri prealabile". Andreea Vass a fost cea care a propus in Parlament reducerea TVA in comisie!!! Nu stiau acum trei saptamini cind au votat tot PNL pentru codul fiscal ca Ponta nu a restructurat companiile de stat sau ce ii reproseaza? Sunt penibili liberalii. Ponta si Guvernul lui sunt o catastrofa dar nici liberalii nu sunt altfel.
 • -3 (15 voturi)    
  Johanis este clona posaca a lui Basescu (Vineri, 17 iulie 2015, 13:59)

  hahahaha [anonim]

  Cand si-a aprobat salariul triplat , Johanis nu a mai avut atatea rezerve.
  Consider ca Germania, SUA , popularii europeni si "oamenii de afaceri" (cu statul) din zona pedelista nu vor ca Romania sa iasa din latul FMI si Comisia Europeana pentru ca influenta lor la raptul de resurse naturale ar putea fi evitat. Ei ne vor slabi si muti si franti , asa cum i-au ingenunchiat si pe grecii care acum platesc pentru cardasia dintre fostii lor conducatori si actualii lor creditori .
  Cei care duc dorul "ïnvestitiilor" pedeliste nu vad cu ochi buni participarea maselor la impartirea mai echitabila a plusprodusului pentru ca nu le mai raman bani de tocat.
  Apropo, cine poate da cateva exemple de cateva "investitii" pedeliste ? Din acelea pentru care au suferit milioane de oameni taieri de salarii sau pensii.
  Milioane de romani si-au pus speranta in Johanis , dar dupa parerea mea, ca si Basescu, el actioneaza in interesul acelorasi grupuri.
  Pentru mine Johanis este o mare dezamagire si din pacate este pentru a doua oara cand votul diasporei face ca romanii din tara sa traiasca mai greu.
  Observ ca Frau Merkel este foarte razbunatoare , vezi relatia cu Grecia si cred ca in urma referendumului are un dinte si impotriva romanilor.
  Bineinteles ca Ponta are si el o mare parte din vina pentru ca s-a dus la Barroso si s-a intors cu alte idei de acolo si mai ales pentru ca nu a ras conducerile institutiilor de oamenii pedeleului care-i fac acum mizerii peste tot si la orice nivel si mai ales sa-si imagineze ca-l dadea jos pe Basescu in urma referendmului cu orice riscuri , ca USL ramanea si presedinte era Crin Antonescu iar prim ministru Ponta si ca justitia ar fi anchetat faptele de coruptie adevarate nu cateva chitante.
  Mai vad ca justitia din vremea lui Johanis mi se pare prea selectiva si ca pedelistii si basistii , nu prea cad in pasa ei ci mai mult de la vechii liberali si de la PSD.
  Cati liberali mai sunt in PNL?
 • +7 (9 voturi)    
  Decizie foarte buna (Vineri, 17 iulie 2015, 14:02)

  T.V. Ioan [anonim]

  Intrebare pentru cei care spun ca Noul cod fiscal trebuia promulgat in conditiile actuale :
  -Vi se pare corect ca pentru o constructie noua facuta de o persoana fizica cu o alta destinatie decat locuinta, care a platit deja statului 24% TVA, nu poate sa-l deduca niciodata , nu poate sa il amortizeze, deci sa aiba scadere de impozit pe venit, nu are acces la fel si fel de fonduri, i s-a pus deja in gat si CAS pe chirii, mai vor si CASS, deci la persoana respectiva mai vor si cresterea impozitului pe cladire de la 0,1% momentan la 1,3% din 2016 cu posibilitatea consiliilor locale sa mai creasca chiar cu pana la 50%. Deci in cel mai rau caz cu o crestere de pana la 20 de ori mai mult impozit pe cladire. Nu poti trata proprietarul persoana fizica la fel ca pe proprietarul persoana juridica.
 • +4 (6 voturi)    
  Economia are reguli (Vineri, 17 iulie 2015, 14:12)

  gabriel [anonim]

  Omul este un consumator de resurse.
  Ce resurse are Romania si cum le gestionam.
  Ce importa si ce exporta Romania?
  Ce produse agricole importam?
  Provenienta produselor in comertul retail?
  In alta ordine de idei, Daniel Constantin a subliniat faptul ca prezenta produselor romanesti a inceput sa fie simtita si pe rafturile marilor lanturi de magazine, problema fiind nu productia, necesara pentru satisfacerea necesarului populatiei, ci reteaua intermediara, dintre producator si raft, respectiv, depozitele si centrele de procesare a produsului primar. http://www.gazetadeagricultura.info/plante/cereale/15724-exporturile-agricole-depasesc-importurile-in-2013.html
  http://www.ziare.com/articole/romania+import+grau+ucraina
  http://www.dce.gov.ro/Info_business/sectoare/sectCereale2012.pdf
  Asa este cu politica. http://www.mondonews.ro/tag/ajutoare-alimentare/
  Intrebari pentru politruci:
  Daca stiu ce este Economia?
  Care sunt necesitatile ROMANILOR?
  Au curaj sa schimbe mentalitatea de parvenire cu orice pret?
  Ce parere au despre specula?
 • -3 (13 voturi)    
  Johanis - clona poasaca alui Basescu (Vineri, 17 iulie 2015, 14:16)

  hahahaha [utilizator]

  Cand si-a aprobat salariul triplat , Johanis nu a mai avut atatea rezerve.
  Consider ca Germania, SUA , popularii europeni si "oamenii de afaceri" (cu statul) din zona pedelista nu vor ca Romania sa iasa din latul FMI si Comisia Europeana pentru ca influenta lor la raptul de resurse naturale ar putea fi evitat. Ei ne vor slabi si muti si franti , asa cum i-au ingenunchiat si pe grecii care acum platesc pentru cardasia dintre fostii lor conducatori si actualii lor creditori .
  Cei care duc dorul "ïnvestitiilor" pedeliste nu vad cu ochi buni participarea maselor la impartirea mai echitabila a plusprodusului pentru ca nu le mai raman bani de tocat.
  Apropo, cine poate da cateva exemple de cateva "investitii" pedeliste ? Din acelea pentru care au suferit milioane de oameni taieri de salarii sau pensii.
  Milioane de romani si-au pus speranta in Johanis , dar dupa parerea mea, ca si Basescu, el actioneaza in interesul acelorasi grupuri.
  Pentru mine Johanis este o mare dezamagire si din pacate este pentru a doua oara cand votul diasporei face ca romanii din tara sa traiasca mai greu.
  Cati penelisti mai sunt in PNL?
 • -5 (19 voturi)    
  Papagal prost cu tartita goala (Vineri, 17 iulie 2015, 15:09)

  Reticentul [utilizator]

  Noi trebuie sa avem deficit 1% cand Franta si Germania, subdezvoltatii astia, isi permit 4%? Cloaca de slugi ticaloase si tradatoare vreti sa va tineti tara care va hraneste in stare de inapoiere ca asa v-au dat stapanii ordin, javre ordinare.
   #showComment#showComment
 • +4 (10 voturi)    
  cf politizat (Vineri, 17 iulie 2015, 15:39)

  zicsio [anonim]

  pe fond cred ca e o masura buna sa reduci taxele cand economia e stabila cu perspective de crestere si in acelasi timp ai un aparat bugetar birocratic si excesiv si mare evaziune fiscala in diverse domenii, nu mai conteaza ca e propunerea celui mai corupt partid din tara - pt ca doar asa vei fi fortat sa iei masuri dificile pt a rezolva aceste doua probleme.

  cheia e in explicatia presedintelui: ar face dificila constructile bugetare din anii urmatori. din pacate, in loc de viziune in interesul public nu vedem decat interes meschin de partid (mizeaza pe venirea curanda a pnlului la putere si vrea sa ii faca viata usoara).
 • +5 (9 voturi)    
  24 tva este urias pt. Romania (Vineri, 17 iulie 2015, 21:51)

  Razvan_M [utilizator]

  "We contend that for a nation to try to tax itself into prosperity is like a man standing in a bucket and trying to lift himself up by the handle"

  Avem nevoie de taxe pt. ca vrem sa avem un stat functional, dar masura concreta a cresterii tva de la 19 la 24 in urma cu cativa ani a fost luata <de urgenta>, intr-o situatie de criza. Este corect ca odata cu trecerea situatiei de criza sa scadem TVA.

  Scaderea TVA nu ar trebui sa fie politizata in mod absurd. In urma cu cativa ani tin minte ca PNL s-a opus din rasputeri cresterii TVA, promitand scaderea taxei dupa venirea la putere. Au fost la putere, iar acum au ocazia sa sprijine scaderea TVA. De fapt nimeni nu a fost prea fericit cu cresterea TVA, nici chiar PDL-ul care a introdus-o. Asadar nu inteleg motivul pt. care nu cauta solutii de scadere a ei.
   #showComment
 • -5 (9 voturi)    
  pdv (Vineri, 17 iulie 2015, 23:11)

  CrinteaStefan [anonim]

  De ce au crescut cheltuielile bugetare: mertan nou pt noul presedinte, de ce a dat de lucru nemtilor de la mercedes si nu romanilor de la DACIA, schimbarea parcului auto al parlamentarilor si in jos la toate functiile ca de in Logan nu da bine. Eliminati aceste cheltuieli herr president si codul fiscal va fi OK. Cu acesti bani puteati dota spitale, scoli etc, dar de s-a urcat scroafa in copac este o vorba din popor. In rest totul e politichie contra progresului natiunii romane, a statului roman. Gargara de doi bani!
   #showComment
 • 0 (2 voturi)    
  "dupa mine potopul"! apoi urmeaza PONTEXIT!! (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 19:08)

  lili [anonim]

  "Presedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a venit cu următoarea formulare: „Relaxarea fiscală este bună, și nimeni nu poate să nege asta, dar trebuie să supunem dezbaterii dacă putem să facem acest lucru în condițiile bugetare pe care le avem.
  Dacă ne uităm doar la partea de venituri bugetare facem o mare greșeală pentru că trebuie să ne uităm și la partea de cheltuieli bugetare (...)
  Noi reducem, foarte agresiv TVA, iar această reducere nu este de 5 puncte procentuale, ci mult mai mare deoarece cota redusă s-a extins la foarte multe produse, astfel încât cota medie de TVA scade, în momentul de față, undeva în zona de 15%. Înainte de scădere aveam la o cotă standard de 24%, o cotă efectivă pe coșul de consum de 22 și ceva la sută. De la 22 și ceva la sută ne ducem la 14 și ceva, deci sunt opt puncte procentuale reducere de TVA.
  Arătați-mi o țară în lumea aceasta care a mai făcut o reducere de opt puncte procentuale de TVA atât de repede fără să aibă probleme”.
  Dacă luăm în calcul ce spun în general analiştii şi consultanţii economici, din punct de vedere economic, poziţia preşedintelui Iohannis este corectă.
  Din păcate politicul primează.
  Şi sunt convins că actualilor guvernanţi nici prin gând nu le va trece să vină – când se va dezbate reexaminarea – cu un studiu de impact.
  Şi acest lucru s-ar putea să ne coste mult."

  http://www.cotidianul.ro/a-gresit-sau-nu-iohannis-prin-retrimiterea-codului-fiscal-la-parlament-265007/

  NU am auzit nici la Ponta si nici la Ministrul Finantelor Orlando Teodorovici vreo cifra, vreo analiza de acest fel!
  De ce oare?!
  Pentru ca este o miscare exclusiv(fara fundamente economice!!) politica de genul: Dupa mine potopul!
  A lui Ponta!
   #showComment
 • +1 (1 vot)    
  opinie (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 19:19)

  Marian [anonim]

  Sorin Nuta: Greşeala tactică a lui Iohannis, şansa PSD-ului să revină

  După câteva luni în care Partidul Social Democrat a fost supus unui puternic proces de eroziune, care a atins faza culminantă odată cu problemele penale ale primului-ministru Victor Ponta, preşedintele Klaus Iohannis le oferă o şansă nesperată de respiro social-democraţilor şi chiar argumentele necesare să câştige câteva puncte electorale. Administraţia prezidenţială a anunţat vineri, intempestiv, respingerea noului Cod Fiscal, după ce, în prealabil, cu o zi înainte, preşedintele României a avut o tentativă timidă de a-l critica.

  Vestea respingerii Codului Fiscal i-a prins într-un ofsaid indiscutabil, mai ales, pe liberali care s-au mulţumit la un compromis de reducere a TVA-ului la 19% şi, aparent, votându-l, au ignorat avertismentele Comisiei Europene şi a Fondului Monetar Internaţional cu privire la măsurile nesustenabile care pot genera un deficit bugetar peste limitele asumate de ţara noastră. Odată cu trimiterea proiectului de lege înapoi în Parlament, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, principala variantă de prim-ministru a Opoziţiei, a realizat că există, totuşi, nişte lacune care ar putea periclita economia. Cu o seară înainte, un alt prim-vicepreşedinte liberal, Ludovic Orban, se declara şi el mulţumit de Codul Fiscal al Cabinetului Ponta.

  Această neconcordanţă dintre PNL şi Klaus Iohannis indică o primă sciziune de perspectivă. În fapt, liberalii au fost traşi pe sfoară chiar de cel pe care l-au făcut preşedinte, care i-a dus în situaţia ridicolă de a se contrazice la nivel public pe ceva ce au votat şi au conchis că e bun. Însă, mai mult decât atât, strategia de la Cotroceni s-ar putea să-i acorde un spaţiu de manevră favorabil Partidului Social Democrat, care în acest moment poate marşa puternic pe măsurile populare din actul normativ, inclusiv pe reducerea TVA-ului, una dintre promisiunile liberalilor, pe care se văd, acum, nevoiţi să o contrazică.
 • +1 (5 voturi)    
  Cum indrazneste KI sa refuze catastrofa lui Ponta? (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 22:26)

  OmulNou [utilizator]

  Cum a putut Iohannis sa refuze planul nebunesc al lui Ponta?

  Planul nu e nou, PD$R si P$D l-au mai folosit in anii trecuti, au dat bani de la buget ca spagi, au scazut taxele de care era nevoie pentru stabilitatea bugetului pentru a ramane la putere - cu orice pret!

  Apoi vin altii la putere si trebuie sa creasca taxele pentru a nu falimenta tara, iar P$D arata bine in ochii prostimii, fiindca prostimea nu vede economia pe de-a intregul, ii intereseaza doar ce au in buzunar, nu viitorul tarii sau infrastructura.

  Trebuie sa fii slugarnic sau manipulat sa crezi ca Ponta da doi bani pe Romania, el se gandeste numai la el!

  De ce credeti ca vrea acum imbunatatirea accesului persoanelor cu dizabilitati? Numai fiindca e si el, mai nou, o persoana cu dizabilitati, altfel nu i-ar fi pasat!

  Dar e-n ordine, continuati sa tipati la presedinte, asa ati fost manipulati, de asta sunteti capabili.
   #showComment


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi