Reprezentantii Troicii creditorilor Greciei, UE, BCE si FMI, au ajuns la Atena pentru a negocia al treilea plan de salvare a tarii, intr-un climat de profunda neincredere. O noua dovada de tatonare - Atena si creditorii sai nu au reusit sa se puna de acord nici in ceea ce priveste inceperea negocierilor: guvernul grec continua luni sa avanseze ziua de marti, in timp ce un purtator de cuvant afirma luni, ca si FMI, cu o zi in urma, ca "munca incepe imediat", scrie AFP.

Iar timpul preseaza: un acord pentru al treilea plan de salvare, in valoare de 82 - 86 miliarde euro, trebuie identificat pana in 20 august, cand Atena, cu vistieria goala, trebuie sa plateasca trei miliarde de euro la BCE.

Ceea ce implica, in trei saptamani, definirea actiunilor prioritare de indeplinit, ajungerea la un acord privind traiectoria bugetara a Greciei, care a reintrat in recesiune in primul trimestru, obtinerea aprobarii institutiilor creditoare si a mai multor parlamente nationale, precum si a parlamentului grec.

O adevarata provocare avand in vedere cursul haotic al discutiilor dintre creditori si guvernul grec in ultimele sase luni.

Niciuna dintre cele doua parti nu a precizat daca in discutii va fi luata in discutie si restructurarea datoriei grecesti. Dar acest principiu "nu mai starneste dezbateri", a subliniat Benoit Coeure, membru in conducerea BCE, intr-un interviu publicat luni de Le Monde.

"Chestiunea nu este daca trebuie restructurata (...), ci maniera in care va fi", afirma Coeure.