Cotatia materiilor prime a atins luni minimul ultimilor 16 ani, afectata de cadera cursului petrolului, scrie AFP, care noteaza ca temerile legate de economia Chinei a antrenat investitorii spre valori refugiu precum aurul.

Indicele Bloomberg al materiilor prime, care ia in calcul 22 de materii prime, scazuse luni cu 1,7%, la 86.3542 puncte, cel mai mic nivel din august 1999.

Pretul materiilor prime scade din cauza preocuparilor legate de slabiciunea cererii Chinei, a doua economie si primul consumator mondial, fie ca e vorba de metale, energie sau alimente.

Ingrijorarile au atins nivelul maxim in momentul a devalorizat yuanul, in urma cu doua saptamani, un gest interpretat de numerosi analisti drept un semnal ca economia merge mai rau decat se estima. Devalorizarea este susceptibila sa afecteze puterea de cumparare a gigantului asiatic pentru materiile prime cotate in dolari.

"Degringolada materiilor prime se explica prin pesimismul legat de China, unde bursele sunt in deruta", a declarat Daniel Ang, analist la Phillip Futures in Singapore.

"Investitorii se tem ca reducerea preturilor va continua si isi plaseaza banii in valori refugiu precum aurul si yenul japonez", a adaugat el.

Luni, cotatia barilului "light sweet crude" (WTI), reerinta pentru titeiul american, ceda 1,29 dolari pana la 44,27, dupa ce scazuse temporar sub pragul psihologic de 40 de dolari.

Noua reducere a cursului materiilor prime vine dupa anuntul de vineri privind reculul activitatii manufacturiere chineze, provocand la Londra vanzari masive de materii prime agricole si de metale, la preturi foarte mici.

In schimb, aurul era stabil, beneficiind de statutul de valoare refugiu in perioade de turbulente.