Termenul limita pentru depunerea la Fisc a Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, formularul 092 este 7 septembrie, scrie avocat.net.

Aceasta obligatie declarativa trebuie indeplinita de contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul si care au efectuat o achizitie intracomunitara taxabila in Romania. Astfel, ei sunt obligati sa isi modifice perioada fiscala, devenind platitori de TVA lunar. Mai exact, formularul trebuie sa-l depuna entitatile inregistrate in scopuri de TVA, indiferent daca acestea sunt platitoare de impozit pe profit, microintreprinderi, persoane fizice autorizate sau intreprinderi individuale.

Conform Codului fiscal, contribuabilii au trimestrul drept perioada fiscala, daca au o cifra de afaceri definita mai mica de 100.000 de euro. In schimb, perioada fiscala este luna, atunci cand cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania, dar care dau drept de deducere, depaseste plafonul de 100.000 de euro, calculat in functie de cursul de schimb al BNR, valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent.

Declaratia 092 poate fi depusa doar in format tiparit. Nedepunerea formularului 092 constituie contraventie si se sanctioneaza cu: amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice si cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice.