Moneda Chinei, yuanul, a depasit yenul japonez si a devenit a patra cea mai folosita valuta in tranzactiile internationale, in ciuda devalorizarii neasteptate permise de Bijing in aceasta vara si a incetinirii economiei chineze.

Problemele economice ale Chinei se adancescFoto: Flickr

Vestea e cu atat mai importanta pentru moneda chineza cu cat in ultima vreme au crescut sansele ca yuanul sa fie inclus in cosul elitist de valute al FMI ce constituie moneda de facto a Fondului, Drepturile Speciale de Tragere (DST).

Yuanul a acoperit 2,79% din platile globale din punct de vedere al valorii, (in urcare de la o cota de 2,34pp in iulie), mai mult decat procentajul consemnat de yen - 2,76, a anuntat Swift, furnizorul global de servicii de plati.

Acum doar trei ani, in august 2012, yuanul era pe locul 12 in top - cu doar 0,84% - , dar intre timp a depasit valute precum dolarul din Hong Kong, francul elvetian si dolarul canadian.

Acum este depasit doar de dolarul american, de euro si de lira sterlina.

Potrivit Societatii pentru Telecomunicatii Financiare Mondiale Interbancare (Swift), 36% dintre bancile implicate in platile din China si Hong Kong folosesc yuanul pentru unele tranzactii.

Hong Kong ramane centrul dominant pentru platile in yuani din afara continentului si transfrontaliere, ocupand 70,4% dintre acestea. Singapore si Londra sunt urmatorii jucatori importanti, cu 24,5pp si, respectiv 21,6pp. Suma procentelor totalizeaza 200% pentru ca fiecare tranzactie implica doua tari.

Pe langa ascensiunea in clasamentul global, yuanul este acum cea mai folosita valuta transfrontaliera catre si dinspre China si Hong Kong in cadrul zonei Asia Pacific, potrivit Swift. De exemplu, 84% dintre platile dintre Coreea de Sud si China si Hong Kong au fost facute in yuani in iulie.

Utilizarea crescanda a yuanului pentru comertul international si pentru investitii externe arata ca moneda devine din ce in ce mai mult parte a economiei internationale, spun analistii.

Marea majoritate platilor in yuani sunt pentru schimburi comerciale. Platile in aceasta valuta din si catre China au totalizat 5.700 de milioane (900 miliarde de dolari) in prima jumatate a anului 2015 si au acoperit un sfert din comertul cu marfuri al Chinei, potrivit bancii centrale.

Utilizarea yuanului pentru investitii transfrontaliere ramane minima deocamdata.

Autoritatile de la Beijing au promovat agresiv folosirea la nivel international a monedei lor incepand cu anul 2010.

In acest an Banca Poporului din China (banca centrala) a aprobat noi banci cu drept de decontare in Malaezia, Thailanda, Australia, Chile si Africa de Sud. In plus, banca centrala va inaugura luna aceasta un nou mecanism de decontare si compensare, China International Payment System (CIPS).

Ascensiunea yuanului vine in ciuda agitatiei financiare din China din ultimele luni. Banca Poporului din China a devalorizat pe neasteptate yuanul in august, masura fiind parte a incercarii de a stavili iesirile de capital din tara.

De asemenea, economia este pe cale sa consemneze cea mai scazuta crestere trimestriala din ultimii 15 ani.

Totusi, yuanul este un actor din ce in ce mai important pe scena financiara internationala si a ajuns foarte aproape de a intra in componenta Drepturilor Speciale de Tragere utilizate de Fondul Monetar International.

Probabil ca Statele Unite si alti contributori importanti ai Fondului vor sprijini includerea yuanului in acest cos de valute, daca directorii FMI nu vor face o recomandare surpriza contra masurii, apreciaza Financial Times.

Pana la includerea in componenta DST, mai sunt cateva chestiuni tehnice de rezolvat insa cele mai mari ingrijorari sunt provocate de interventia masiva a Beijingului in piete si proasta comunicare in privinta schimbarilor de politica monetara.

Devalorizarea brusca a yuanului de luna trecuta ce a trimis un soc in pietele financiare din toata lumea este exact genul de masura ce provoaca nervozitate in cadrul FMI.

De aceea, unii experti ai Fondului au avansat posibilitatea ca votul programat in noiembrie sa fie amanta pana la inceputul anului viitor pentru a acorda Chinei mai mult timp sa-si creasca credibilitatea si sa creasca nivelul reformelor.

O decizie de includere a yuanului in cosul ce constituie valuta de facto a FMI ar fi cel mai important pas de la crearea euro, care, impreuna cu dolarul, yenul si lira sterlina constituie acest club de elita.