Un memorandum secret semnat de regele Salman al Arabiei Saudite impune masuri de austeritate fara precedent in sectorul public, pe fondul prabusirii cotatiei internationale a petrolului, scrie The Guardian.

Guvernul saudit interzice astfel achizitia de mobilier sau masini noi si reduce drastic cheltuielile pentru calatorii si infrastructura, in conditiile in care se confrunta cu cea mai grava criza fiscala din ultimii ani, potrivit unui document intern citat de cotidianul britanic.

Memorandumul regelui Salman detaliaza masurile care trebuie implementate de ministrul Finantelor in toate sectoarele guvernamentale. Finantele regatului au fost afectate puternic de caderea la jumatate a cotatiei petrolului iar Arabia Saudita se asteapta la un deficit de cel putin 20% din PIB in 2015.

O adresa intitulata "Strict confidential si foarte urgent", datata 14-12-1436 (28 septembrie 2015 in calendarul islamic) cere stoparea tuturor proiectelor noi, a achizitiilor de mobilier, echipamente si masini noi, stoparea tuturor promovarilor in functie, a platilor compensatorii pentru proprietati si a noilor contracte de inchiriere.

Cheltuielile din trimestrul patru nu au voie sa depaseasca 25% din bugetul alocat iar cheltuielile cu calatoriile nu au voie sa depaseasca 15% din buget.

Prabusirea pretului la petrol este insotita de un razboi costisitor in tara vecina, Yemen.

Deficitul a fost adancit de o decizie adoptata de Salman in ianuarie, cand a venit la putere, si a stabilit acordarea unui al 13-lea salariu pentru toti angajatii statului, a mentionat David Butter, expert in probleme saudite la Chatham House.

The Guardian nu a putut autentifica documentul, dar expertii spun ca pare autentic.