Presedintele rus Vladimir Putin a asigurat marti ca varful crizei economice din Rusia a trecut, in ciuda degradarii mediului economic din vara, provocata in vara de o noua cadere a cursului petrolului, scrie AFP.

Vladimir Putin facand exercitii fizice in resedinta sa din SociFoto: Captura YouTube

"O serie de specialisti apreciaza, si sunt de acord cu ei, ca varful crizei, in ansamblul sau, a fost atins si ca economia, in ansamblu (...) s-a adaptat sau se adapteaza la evolutia contextului economic", a declarat Putin, in fata investitorilor reuniti la un forum economic la Moscova.

Economia rusa a intrat in recesiune la inceputul anului din cauza prabusirii cotatiei petrolului (principala sursa de venituri a statului, alaturi de gazele naturale) si a sanctiunilor impuse de occidentali in urma crizei ucrainene.

Dupa primele semne de stabilizare, in primavara, o noua cadere a cotatiei petrolului din vara a antrenata devalorizarea rublei.

Dupa o cadere a PIB-ului asteptata la 4% in acest an, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, ca si banca centrala rusa, se asteapta la o noua cadere a produsului intern brut in 2016.

Criza s-a tradus printr-o scadere puternica a puterii de cumparare a populatiei si a consumului, in conditiile in care numarul rusilor care traiesc sub pragul de saracie a crescut masiv.

In fata crizei, autoritatile au mentinut pe linia de plutire sectorul bancar injectand importante fonduri publice, au finantat proiecte de infrastructura si au redus numarul bugetarilor.