China are, pentru prima oara, mai multi miliardari decat Statele Unite, in ciuda incetinirii care marcheaza a doua economie a lumii, scrie AFP, care citeaza un studiu anual publicat joi.

HotNews.roFoto: Hotnews

China comunista are de acum 596 miliardari in dolari, un avans "stupefiant" de 242 de persoane fata de anul trecut, ceea ce i-a permis sa depaseasca Statele Unite - 537 miliardari - potrivit editorului de reviste de lux Hurun Report, din Shanghai.

"In ciuda incetinirii economice, cele mai mai averi din China au sfidat orizontul gri (economic) si au inregistrat cel mai bun an" vreodata, a declarat presedintele Hurun Report, Rupert Hoogewerf, citat intr-un comunicat.

Magnatul imobiliarelor si al divertismentului, Wang Jianlin, l-a detronat pe Jack Ma, fondatorul gigantului e-commerce Alibaba, devenind cel mai bogat om din China, potrivit clasamentului Hurun.

Averea lui Wang, care a fondat conglomeratul Wanda, a crescut cu peste 50%, la 34,4 miliarde dolari (30 miliarde euro), in special gratie rezultatelor pozitive inregistrate pe Bursa.

In afara Chinei, el este cunoscut pentru o serie de investitii in companii precum societatea care organizeaza concursurile extrem Ironman, grupul elvetian de marketing sportiv Infront sau achizitia a 20% din clubul spaniol de fotbal Atletico Madrid.

Wang Jianlin l-a depasit pe Jack Ma din cauza prabusirii actiunilor grupului celui din urma pe bursa din New York, dupa ce devenise cea mai mare lansare pe bursa din Wall Street in septembrie 2014.

Jack Ma are o avere cotata la 22,7 miliarde dolari.

Seful grupului de bauturi Wahaha, Zong Qinghou, ramane pe locul trei, cu 21 miliarde de dolari, iar Pony Ma, care conduce companie interne Tencent - care a creat aplicatia de mesagerie mobila WeChat - este pe locul patru, cu 19 miliarde de dolari.

Lei Jun, patronul Xiaomi, producatorul de aparate smartphone care vrea sa concureze cu Apple, si-a dublat averea si a castigat cinci locuri, pozitionandu-se, cu 14 miliarde de dolari, pe locul cinci.