Curtea Constitutionala a decis joi ca este neconstitutionala o prevedere a Codului de procedura fiscala care stabileste ca statul plateste dobanda pentru sumele pe care le are de restituit contribuabililor doar dupa o perioada de 45 de zile - care poate fi prelungita - necesara pentru analizarea cererii de rambursare, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul CCR.

Curtea ConstitutionalaFoto: Curtea Constitutionala

Plenul Curtii Constitutionale a dezbatut marti exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.124 alin.(1) raportate la cele ale art.70 din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, potrivit carora:

"(1) Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului prevazut la art.117 alin.(2) si (21) sau la art.70, dupa caz, pana la data stingerii prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege. Acordarea dobanzilor se face la cererea contribuabililor".

Curtea face referire si la art 117, in care este mentionat un termen de 60 de zile pentru sumele de restituit reprezetand diferente de impozite rezultate din regularizarea anuala a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice

Dispozitiile art.70 din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala la care se raporteaza prevederile art.124 alin.(1) din acelasi cod au urmatorul continut:

"(1) Cererile depuse de catre contribuabil potrivit prezentului cod se solutioneaza de catre organul fiscal in termen de 45 de zile de la inregistrare.

(2) In situatiile in care, pentru solutionarea cererii, sunt necesare informatii suplimentare relevante pentru luarea deciziei, acest termen se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data solicitarii si data primirii informatiilor solicitate".

Cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile sunt neconstitutionale.

Curtea a retinut ca normele criticate genereaza imbogatirea fara justa cauza a statului in detrimentul patrimoniului contribuabilului ca urmare a imposibilitatii folosirii sumei de bani perceputa nelegal si privarea persoanei de o despagubire adecvata pentru pierderea suferita prin plata respectivei sume.

Aceasta pierdere este direct proportionala cu durata indisponibilizarii sumei platite fara temei juridic pe perioada cuprinsa intre data platii sumei nedatorate si data restituirii acesteia si are drept consecinta incalcarea dreptului de proprietate al contribuabilului, consacrat de art.44 din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.