Exporturile germane inregistrate in luna septembrie au depasit orice asteptari si sunt cele mai mari din ultimele zece luni. Dupa ce, in luna august, conditionata si de concediile de vara, economia Germaniei a incetinit, odata cu reinceperea activitatii volumul exporturilor a crescut semnificativ, mai ales datorita comenzilor din tarile Uniunii Europene.

Luni, Oficiul National de Statistica al Germaniei a comunicat cifrele oficiale, conform carora in luna septembrie 2015, firmele germane au exportat marfuri in valoare de 106 miliarde de euro, cu 4,4% mai mult decat in luna analoga a anului trecut. Iar pentru ca viitorul sa fie si mai bine asigurat, la finele lunii octombrie cancelarul Angela Merkel a fost cu o delegatie importanta de oameni de afaceri in China, unde s-au semnat acorduri si contracte economice, unul dintre ele insumand 15,5 miliarde de euro.

"In septembrie 2015 s-au exportat din Germania marfuri in valoare de 105,9 miliarde de euro si au fost importate marfuri in valoare de 83 miliarde de euro" se arata in comunicatul de luni al Oficiului Federal de Statistica (Destatis). Exporturile au inregistrat un plus de 4,4%, iar importurile un plus de 3,9% fata de aceeasi luna a anului 2014. Balanta comerciala din septembrie a punctat un plus de 22,9 miliarde de euro, se mai arata in comunicat.

Exporturile de marfuri germane in tarile UE s-au majorat cu 7,4%, pe cand cele in tarile emergente au fost doar cu 0,4% mai mari. Acest fapt se datoreaza conjuncturii slabe din aceste tari. China, Brazilia si Rusia trec momentan printr-un recul economic, fapt cu repercursiuni si asupra exporturilor germane. Cu toate acestea, in timpul vizitei in China de la finele lunii octombrie, a cancelarului Angela Merkel, s-au semnat cu China contracte de zeci de miliarde de euro.

Unul dintre acestea, care se ridica la 15,5 miliarde euro, reprezinta o uriasa comanda de avioane de tip Airbus tip A320 (100 buc.) si A330 (30 buc.). "Este unul dintre cele mai mari contracte semnate vreodata de chinezi", a spus un reprezentant al Airbus. Delegatia oficiala condusa de cancelar a fost secondata de o puternica delegatie de oameni de afaceri. Intre acestia s-a aflat si noul sef al VW, Matthias Müller.

Germania este cel mai mare partener de schimburi comerciale al Chinei in Europa. La conferinta de presa din 28 octombrie, Angela Merkel a spus, citata de Spiegel.de, ca are "incredere in evolutia economiei chineze".