Cresterea activitatii economice private a continuat sa se accelereze in noiembrie, in zona euro, in ciuda atentatelor din Paris, potrivit unei prime estimari a indicelui PMI publicat luni de Markit, scrie AFP.

Acest indice a atins in noiembrie nivelul de 54,4, fata de 53,9 in octombrie. Un indice peste 50 de puncte semnificat o activitate economica in crestere.

"Intarirea cresterii activitatii si a crearii de locuri de munca este cu atat mai remarcabila cu cat intervine in contextul evenimentelor tragice de la Paris, week-end-ul trecut, care au franat expansiunea economica in Franta, in special in sectorul serviciilor", a explicat Chris Williamson, economist sef la Markit.

In Franta, cresterea activitatii sectorului privat a incetinit in noiembrie (PMI de 51,3 puncte, fata de 52,6 in octombrie), prestatorii de servicii invocand in special "impactul atacurilor teroriste din Paris".

Pentru ansamblul zonei euro, "datele din noiembrie pun in evidenta o accelerare a cresterii, care ar urma sa permita regiunii sa inregistreze unul dintre cele mai bune rezultate trimestriale in ultimii patru ani si jumatate".

"Indicele PMI este conform unei cresteri a PIB-ului de 0,4% in trimestrul patru, care ar putea atinge 0,5% daca expansiunea se accelereaza, chiar si usor, in decembrie", a adaugat el.