China este pregatita sa puna in practica o structura financiara destinata finantarii proiectelor de infrastructura in Europa centrala si de est, a declarat marti premierul chinez Li Keqiang, in conditiile in care Beijingul incearca in mod activ sa-si promoveze investitiile in strainatate, scrie AFP.

China este "pregatita sa lucreze cu toate partile in discutie pentru a explora posibilitatea stabilirii unei firme financiare (...) destinata sustinerii cooperarii noastre", a spus Li, intr-o reuniune la Suzhou (est) cu inalti responsabili din 16 tari din regiune.

"Putem oferi fonduri corespunzatoare nevoilor dvs. Atat timp cat proiectele in chestiune recurg la produse chinezesti sau la echipamente chinezesti, China accepta cu placere sa ofere sprijin financiar la costuri mici", a subliniat Li Keqiang.

Potrivit acestuia, ICBC - cea mai mare banca a chinei - precum si China Export Import Bank, societate de stat, depun eforturi pentru a majora creditele care au ca destinatie aceste regiuni.

Invesitiile masive ale celei de-a doua economii mondiale in proiecte de infrastructura in strainatate - de la Asia centrala la Africa si American Latina - s-au intensificat in ultimii ani, in conditiile in care Beijingul cauta noi piete pentru mastodontii sai industriali, precum si sa isi consolideze influenta internationala.