Produsul intern brut al Braziliei, a saptea putere mondiala, a scazut cu 1,7% in trimestrul trei, comparativ cu cel precedent, cand tara a intrat in recesiune, un rezultat mai rau decat previziunile pietei, scrie AFP.

In perioada iulie - septembrie, economia Braziliei a scazut cu 4,5% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, caderea cea mai puternica din ultimii 19 ani, a subliniat marti Institutul brazilian de geografie si statistica (IBGE, public).

"Economia Braziliei se afla in Unitatea de Terapie Intensiva si va continuna sa se comporte rau in cursul urmatoarelor trimestre. Ea nu a ajuns inca la capatul caderii si se va inrautati cel putin pana la jumatatea anului viitor", a declarat Andre Perfeito, economist sef la Gradual Investimentos din Sao Paulo.

Economistii consultati de cotidianul economic Valor mizau pe o contractie de 1,3%.

In recesiune din trimestrul doi al anului 2015, cea mai mare economie din America Latina merge din rau in mai rau: din ianuarie pana in septembrie, PIB-ul a scazut cu 3,2% in raport cu aceeasi perioada a anului 2014, reprezentand cea mai mare cadere din 1996.

In patri trimestre, PIB-ul a scazut cu 2,5%.

Piata mizeaza pe un recul al PIB-ului de 3,19% in acest an si de 2,04% in 2016. Dace cei doi ani de recesiune se confirma, ar fi prima oara cand se inregistreaza acest lucru in 85 de ani, din anii 1930-31.