Banca centrala americana (Fed) a inceput marti o reuniune de politica monetara istorica ce ar urma sa conduca, miercuri, potrivit asteptarilor analistilor, la o majorare a dobanzilor de interventie, o premiera in aproape zece ani, scrie AFP.

"Comitetul de politica monetara (FOMC) si-a inceput reuniunea la ora locala 13,00 (18,00 GMT), asa cum era prevazut", a declarat un purtator de cuvant al Federal Reserve.

FOMC va da verdictul miercuri, la ora locala 14,00 (19,00 GMT), chiar inainte de conferinta de presa a sefei Fed, Janet Yellen.

Majoritatea economistilor se asteapta ca Fed sa majoreze cu un sfert de punct (0,25%) intervalul de evolutie a dobanzilor de interventie mentinut intre 0 si 0,25% de la sfarsitul anului 2008, pentru a sustine relansarea economica, dupa criza financiara.

Janet Yellen, care a vorbit recent despre o crestere "moderata" a economiei americane, insotita de "riscuri echilibrate", a avertizat ca "multi" dintre membrii Fed apreciaza ca a venit momentul pentru majorarea acestor dobanzi.