Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a admis miercuri ca se afla in discutia Executivului un act normativ de amanare a intrarii in vigoare a legii privind insolventa persoanelor fizice, scrie Agerpres.

Intrebat daca Executivul a aprobat in sedinta o ordonanta privind amanarea intrarii in vigoare a legii privind insolventa persoanelor fizice si daca ia in calcul o asemenea masura, Suciu a raspuns: 'Nu am avut pe ordinea de zi acest subiect in aceasta sedinta de guvern. (...) Evident, e in discutie acest subiect, dar dati-mi voie sa revin cu detalii daca va fi cazul, in momentul in care proiectul respectiv va ajunge pe ordinea de zi', a spus Suciu.

El a adaugat ca, in conditiile in care legea ar urma sa se aplice din 26 decembrie, va mai exista o sedinta de guvern 'pana atunci, cel putin'.

Legea insolventei persoanelor fizice a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 26 iunie si urma sa intre in vigoare la sase luni de la publicare.

Legea se adreseaza persoanelor fizice de buna-credinta, ale caror datorii rezulta dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restantele la furnizorii de utilitati, intarzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achizitia unui serviciu sau produs personal etc., si nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

In situatia in care datornicul considera ca se afla in insolventa (deoarece nu dispune de lichiditati pentru plata datoriilor scadente - starea de insolventa poate fi luata in considerare daca termenul de plata a datoriilor a fost depasit cu mai mult de 90 zile), dar situatia financiara a acestuia nu este iremediabil compromisa poate cere Comisiei de Insolventa deschiderea insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor, care este o procedura administrativa si nu judiciara. In acest caz, cuantumul minim al datoriilor trebuie sa totalizeze 15 salarii minime pe economie.

Informatia privind posibila amanare a intrarii in vigoare a legii fost publicata initial de Profit.ro