Guvernul va lua o decizie privind salariul minim pana in 31 decembrie, insa o eventuala majorare trebuie analizata atent pentru a nu face mai mult rau decat bine, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ana Costea, citat de Mediafax.

Ministrul Muncii a explicat ca in discutiile de vineri cu partenerii sociali initiativa majorarii salariului minim la 1.200 de lei a apartinut sindicatelor.

"Noi realizam consultarea, nu negocierea. Au fost doua propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie si a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitarii pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar in momentul de fata analizeaza variantele. (...) Decizia apartine Guvernului, care va decide acest lucru pana in 31 decembrie", a afirmat ministrul.

Ana Costea a mai spus ca dupa aceasta analiza comisia de dialog social va trimite propunerea spre avizare la Consiliului Economic si Social, dupa care se va convoca Consiliul National Tripartit, precizand ca Guvernul analizeaza aceasta decizie si din punct de vedere fiscal, financiar.

"Sunt zone in care acest salariu minim are un impact semnificativ. Trebuie sa analizam ca sa nu facem mai mult rau decat bine", a mai spus ministrul.

Inspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a precizat ca in 11 decembrie erau 1.402.329 de angati cu salariu minim de 1.050 de lei si 129.950 cu salariul de 1.200 de lei.

Premierul Dacian Ciolos declara, saptamana trecuta, dupa prezentarea finala a bugetului pentru 2016, ca Guvernul va trebui sa ia pana la sfarsitul acestui an o decizie legata de salariul minim pe economie, precizand ca va convoca comisia tripartita pentru o discutie in acest sens. Decizia a venit dupa ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ca Guvernul sa transmita cand si cu cat va fi majorat salariul minim pe economie inainte ca Parlamentul sa voteze bugetul pe 2016, precizand ca este o "solicitare ferma" a formatiunii sale.

Duminica, liderul PNL Alina Gorghiu a declarat ca liberalii au avut discutii informale cu membrii Guvernului, in care au cerut ca majorarea salariului minim pe economie sa fie gandita in paralel cu reducerea poverii fiscale pe munca.

''In discutiile noastre informale (...) am rugat membrii Guvernului sa se gandeasca in paralel cu cresterea salariului minim pe economie la posibilitatea reducerii poverii pe munca. (...) A fost propunerea noastra si la dezbateriile Codului Fiscal, niciun partid nu s-a opus. Cu totii am agreat ca in anul 2016 va fi principala masura penntru stimularea muncii in Romania. Asteptam acum sa vedem daca Guvernul va veni in intampinarea acestei opinii'', a declarat copresedintele PNL Alina Gorghiu, intr-o conferinta de presa.

Ea a afirmat ca in anul 2016 salariul minim pe economie va fi majorat, precizand, insa, ca nu poate spune daca marirea se va aplica din luna ianuarie sau din vara anului viitor.