Mai multe actiuni bancare au fost suspendate luni dimineata pe bursa din Milano, in urma prabusirii cotatiei, din cauza zvonurilor legate de posibile aliante si fuziuni, scrie AFP.

Actiunile BMPS (Monte dei Paschi di Siena) au cazut cu 12,92%, la 0,782 euro, pe o piata in scadere cu circa 2%. Titlurile Banca popolare dell'Emilia Romagna cadeau si ele cu 8,97%, la 5,63 euros, iar cele ale UBI Banca cu 8,53%, la 4,848 euro.

In jurul orei 10,15 GMT, Banco Popolare pierdea 5,20%, la 10,57 euro, dar actiunile sale nu au fost suspendate, la fel ca si pentru BPM (Banca popolare di Milano), care pierdea 4,34%, la 0,827 euro.

Actiunile bancare sunt foarte volatile de cateva saptamani in Italia, pe fondul zvonurilor de negocieri pentru fuziuni sau aliante.

Saptamana trecuta, presa vorbea despre negocieri avansate intre BPM si Banco Popolare, dar exista si informatii despre negocieri intre BPM si UBI.

Daca una dintre aceste operatiuni se concretizeaza, noua institutie ar fi al treilea actor pe sectorul bancar italian, dupa Unicredit si Intesa Sanpaolo.

Contactele se multiplica intre institutiile financiare cooperatiste in urma votului unei legi care vizeaza modificarea regulilor de guvernanta pentru bancile de acest tip din Italia.

Actionarii banciilor cooperatiste dispuna pana in prezent de un drept de vot identic, indiferent de cota de capital detinuta. Dar noua lege impune pentru 10 companii sa isi modifice statutul pana in iulie, pentru a acorda drepturi de vot in functie de ponderea detinuta in capital.

Aceste schimbari, care pot favoriza preluarea controlului de catre alte grupuri, incita bancile italiene sa se apropie, formand asa-numitele fuziuni defensive.