Moneda ruseasca a cazut luni la cateva centime de minimul istoric fata de dolar, afectata de incapacitatea cotatiei petrolului de a gasi un plafon, in special dupa ridicarea sanctiunilor impuse Iranului, scrie AFP.

Moscova spera sa profite de statutul sau de aliat istoric al Teheranului pentru a obtine contracte grase cu republica islamica. Dar sfarsitul sanctiunilor este sinonim si cu afluxul de petrol iranian pe piete.

Teheran a decis luni sa majoreze cu 500.000 de barili/zi productia petroliera, afisandu-si astfel hotararea de a profita imediat de intrarea in vigoare a acordului nuclear si incetarea sanctiunilor occidentale.

Rezultatul: barilul de petrol a cazut sub pragul de 30 de dolari, ceea ce inseamna pentru Rusia un nou an de recesiune si taieri in buget.

La Moscova dolarul a depasit succesiv pragurile de 78 si apoi 79 de ruble, pentru a atinge 79,43 ruble, foarte aproape de maximul istoric de 80 de ruble atins in decembrie 2014.

Euro a atins 86,57 ruble, un maxim din decembrie 2014, cand urcase insa la aproape 100 de ruble.

Pe piata bursiera, devastata saptamana trecuta, indicele RTS (cotat in dolari) a mai cedat 0,93%, aducand la aproape 15% pierderea totala de la inceputul anului.

In actualele conditii financiare, acordarea de credite pentru terte tari, asa cum procedeaza deseori Rusia in schimbul contractelor comerciale, devine dificila.

"In prezent, exista foarte mici sanse ca guvernul sa ia decizii privind acordarea de noi credite", a afirmat Serghei Stortceak, ministru adjunct de Finante.